Leedu andis Moskva eksametnikule poliitilise varjupaiga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Baturina, kellele kuuluvas firmas Inteko korraldas miilits möödunud kuul läbiotsimise.
Jelena Baturina, kellele kuuluvas firmas Inteko korraldas miilits möödunud kuul läbiotsimise. Foto: SCANPIX

Moskva põhjaringkonna endine prefekt Juri Hardikov, kelle suhtes on kodumaal algatatud kriminaalasi, sai Leedult poliitilise varjupaiga.

«Me peame tänama Leedut, kes täidab inimõigusi ja isikuvabadusi puudutavaid Euroopa standardeid,» kommenteeris 2008. aasta lõpus prefektiametist väidetavate süsteemsete vigade ja valearvestuste tõttu vallandatud Hardikov RIA Novostile, lisades, et Leedu võimud kaalusid otsust küll kaua, kuid otsustasid lõpuks talle siiski asüüli anda.

«Venemaal on mul kuus last, kaks lapselast ja eakas ema. Leedus on aga vabadus, toetus, sõbrad ja tagatud õigused,» lisas Hardikov, kelle sõnul kolib Leetu ka kogu tema pere, kui kõik vajalikud dokumendid on migratsiooniametis korda aetud.

Hardikovi süüdistatakse kodumaal miljardi rubla (24,5 miljoni euro) välja petmises Venemaa rikkaimaks naiseks peetud Jelena Baturinale kuuluvalt firmalt Inteko. Väidetavalt müüs Hardikov Baturinale Sotšis asuva maatüki, kuigi teadis, et kohus on kinnistu arestinud.

Mehe enda sõnul on ta aga süütu ning langenud Baturina ja tema abikaasa, Moskva ekslinnapea Juri Lužkovi tagakiusamise ohvriks.

Tema üle tagaselja toimunud kohtuprotsessil langetas Tveri kohus 2009. aasta novembris otsuse Hardikov arreteerida ning tema vahistamiseks väljastati rahvusvaheline order. Juba kohtuprotsessi ajal Leedus elanud Hardikov kaebas arreteerimisotsuse edasi. Sellele vaatamata võeti ta mõneks ajaks vahi alla, kuid lasti peagi vabaks.

Kuigi mullu septembris otsustas president Dmitri Medvedev Lužkovi Moskva linnapeaametist vallandada ja nii Lužkov kui ka Baturina sattusid võimude põlu alla, kardab Hardikov, et õiglast kohut talle kodumaal ei tagada. Mullu septembris pöörduski Hardikov Euroopa inimõiguste kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles