Gaddafi nõuab ÜRO-lt sanktsioonide tühistamist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa diktaator Muammar Gaddafi
Liibüa diktaator Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Liibüa diktaator Muammar Gaddafi nõuab ÜRO-lt sanktsioonide tühistamist, tema poeg Saif al-Islam Gaddafi hoiatuse järgi näeb maailm lähipäevil Liibüas üllatusi.

Muammar Gaddafi nõuab ÜRO julgeolekunõukogule saadetud kirjas hiljutiste sanktsioonide tühistamist, vahendas AFP. See on diktaatori esimene ametlik vastus ÜRO-le sanktsioonide pärast.

Julgeolekunõukogule saadetud kirjas lükkas Muammar Gaddafi tagasi väited, mille järgi on ta rikkunud inimõigusi. Oma sõnul on ta opositsiooniliste meeleavaldajate vastu kasutanud jõudu väga vähe. 

«Jõudu on kasutatud vaid hävingut ja terrorismi külvanud seaduserikkujate vastu,» seisab kirjas. «Nad tahavad levitada anarhiat ja tappa sõdureid ning tsiviilelanikke.»

Gaddafi poeg ütles telekanalile al-Jazeera antud intervjuus, et maailm näeb lähipäevil üllatusi. Mingeid üksikasju ta ei avaldanud.

Al-Islam Gaddafi sõnul on rahvaülestõus lääneriikide trikk, mille abil need püüavad pääseda ligi Liibüa naftale.

Liibüa kriisi uurib Haagi rahvusvaheline kohus, kuna kahtluste järgi on Gaddafi seotud inimsusevastaste kuritegudega.

Inimõiguste organisatsioonide andmetel on Liibüas puhkenud rahutustes hukkunud 6000 inimest. ÜRO oletusel on ohvreid umbes tuhat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles