Washington kinnitas truudust Jaapanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Mattis ja Shinzo Abe.
James Mattis ja Shinzo Abe. Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide uus kaitseminister James Mattis ütles täna Tokyosse visiidile saabudes, et Ühendriigid toetavad Jaapanit sajaprotsendiliselt.

«Me seisame kindlalt õlg õla kõrval teie ja jaapani rahvaga,» lubas Mattis Jaapani peaministrile Shinzo Abele.

Mattis on Trumpi administratsiooni esimene kõrge ametnik, kes välisriiki visiidi teeb. Tema eesmärk on sisendada liitlastesse Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse kindlustunnet Ühendriikide uue valitsuse suhtes, sest kardetakse, et Trump ei suhtu liitlaste kaitsmisse eelmistele administratsioonidele omase tõsidusega.

Valimiskampaania ajal ähvardas Trump tõmmata USA väed Lõuna-Koreast ja Jaapanist välja, kui nad ei suurenda rahalist panust nende võõrustamisse. Lõuna-Koreas paikneb 28 500 ja Jaapanis 47 000 USA sõdurit.

Tokyos Abega kohtudes kinnitas Mattis, et vastastikkuse leppe artikkel viis on täna sama kehtiv kui ei kunagi varem.

Artikkel viis kohustab kumbagi riiki tagasi lööma rünnakud teise vastu Jaapanis või tema haldusaladel. USA jaoks tähendab see ka Ida-Hiina mere asustamata saari, mis kuuluvad Jaapanile, kuid mida nõuab endale ka Hiina.

Jaapani kaitseminister Fumio Kishida ütles ajakirjanikele, et temaga kohtudes kinnitas Mattis ka sellest lubadusest kinnipidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles