Turvaeksperdid on elektroonikakeelust hämmingus (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emirates Airline`i lett Los Angelesi lennujaamas.
Emirates Airline`i lett Los Angelesi lennujaamas. Foto: MARK RALSTON/AFP/Scanpix

Lennuturvalisusega tegelevad eksperdid on hämmingus Suurbritannia valitsuse otsusest keelustada USA eeskujul elektroonikaseadmed Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast väljuvatele lendudele, vahendab The Independent.

Väljaande Aviation Security International toimetaja Philip Baum sõnas: «Kui me ei suuda 2017. aastal eristada laptop'i, mis sisaldab lõhkekeha sellest, mis seda ei sisalda, on meie turvaprotsess täielikult vigane. Ning inimeste suunamine laptop'e ja muid sääraseid esemeid pagasiruumi jätma teeb kõik veelgi keerulisemaks.»

USA ja Suurbritannia ametnikud tõid elektroonikaseadmete keelu põhjuseks näitena välja eelmisel aastal Somaalia siselennu ajal toimunud terrorirünnaku.

«See laptop, milles peitus Daallo Airlinesi lennul Mogadishust Djiboutisse plahvatanud pomm, toimetati reisija kätte pärast turvakontrolli,» toob Baum välja.

Lennufirmad ja lennujaamad peavad nüüd hakkama kohanema uute oludega, mis muudab iga päev kuni 5000 reisija elu palju keerulisemaks.

Suur osa keelualustest reisijatest saavad olema inimesed, kes lendavad Turkish Airlinesiga Istanbuli kaudu transiitlennul Aasiast või Aafrikast Suurbritanniasse. Kuigi keeld kehtib ainult Istanbuli kohta, ei saa reisijad oma elektroonikaseadmeid kasutada ka lennu esimeses pooles ja peavad need ära andma juba näiteks Hong Kongis või Kaplinnas.

Samuti ei ole selge, miks Ühendkuningriik ei ole rakendanud keeldu Marokost ja Araabia Ühendemiraatidest väljuvatele lendudele, mis asuvad USA keelunimekirjas.

Keeld puudutab üheksat lennufirmat: Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates ja Etihad Airways.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles