USA senat on andmas heakskiitu Montenegro NATO-liikmesusele (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärastlõunane päike valgustamas Washingtonis Kapitooliumi hoonet, kus peavad istungeid nii senat kui esindajatekoda.
Pärastlõunane päike valgustamas Washingtonis Kapitooliumi hoonet, kus peavad istungeid nii senat kui esindajatekoda. Foto: SCANPIX

USA senat peaks esmaspäeva õhtul kõrvaldama viimase protseduurilise takistuse Montenegro NATO-liikmesuse kinnitamise teelt, lõplikku hääletust on oodata veel sel nädalal.

Montenegro on sattunud lääne ja Venemaa vastasseisu mõju üle Balkanil. USA hääletus võib otsustada regiooni edasise liikumise - kas NATO ja Euroopa Liidu poole või tagasi Venemaa mõjusfääri.

President Donald Trumpi administratsioon on julgustanud seadusandjaid Montenegro taotlust toetama.

USA välisminister Rex Tillerson saatis 7. märtsil senati liikmetele kirja, milles ta rõhutas, et Montenegro NATO-liikmesuse ratifitseerimine on Ühendriikide huvides.

Ta ütles, et Ühendriigid on üks vähestest NATO liikmetest, mis ei ole andnud Montenegro ühinemistaotlusele täielikku parlamentaarset heakskiitu.

Tillerson rõhutas, et Montenegro liikmesus annaks NATO-le katkematu piiri mööda Aadria mere rannikut.

Lisaks USA-le ei ole Montenegro ühinemist NATO-ga veel heaks kiitnud Hispaania ja Holland.

NATO korraldab 25. mail Brüsselis tippkohtumise, kus president Trump kavatseb kasutada võimalust kinnitada Washingtoni kindlat panustamist allianssi, ütles Valge Maja.

«Montenegro osalemine mais NATO tippkohtumisel täisliikme, mitte vaatlejana saadab tugeva signaali Atlandi-ülesest ühtsusest ja selle kohta, et ühelgi kolmandal osapoolel ei ole vetoõigust NATO otsuste üle,» ütles Tillerson senatile saadetud kirjas.

Moskva on Montenegro NATO-sse astumise vastu, nimetades seda provokatsiooniks, mis tugevdab NATO kohalolekut Balkanil.

USA hääletus leiab aset pärast seda, kui Montenegro eriprokurör süüdistas Venemaa riigiorganeid seotuses väidetava riigipöördevandenõuga Montenegro valimiste ajal mullu oktoobris.

Moskva on süüdistusi tõrjunud, nimetades neid absurdseteks.

Nii nagu iga rahvusvahelise leppega, on senati lõpphääletusel vaja kahe kolmandiku senaatorite toetust. Positiivne tulemus on tõenäoline, kuna kõik demokraadid ja enamus vabariiklastest pooldab NATO laienemist Montenegro vastuvõtmisega.

Vabariiklasest senaator Rand Paul on selle sammu vastu, hoiatades Washingtoni kohustuste laiendamise eest ajal, mil ollakse sõjaliselt seotud Iraagis, Süürias, Liibüas ja Jeemenis.

«USA on lubanud kaitsta 28 NATO riiki,» ütles ta avalduses AFP-le. «Ei ole tark laiendada USA rahalisi ja sõjalisi kohustusi, arvestades meie 20 triljoni dollari suurust võlakoormat.»

NATO liitlasvägede komandör USA kindral Curtis Scaparrotti ütles eelmisel nädalal senatikomitees esinedes, et Montenegro NATO-liikmesuse ratifitseerimine on eluliselt tähtis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles