Galerii ja video: Enesetapurünnak Peterburi metroos: mida seni teame? (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Peterburi metroos enesetapurünnaku korraldanud 22-aastane Akbaržon Džalilov sündis Kõrgõzstanis, kuid oli saanud naturalisatsiooni korras Venemaa kodakondsuse. 

-1995. aastal sündinud Džalilov plaanis metroos korraldada veel teisegi plahvatuse, kuid tulekustuti kesta paigutatud pomm tehti enne kahjutuks.

-Džalilovi enesetapurünnakus hukkus 14 isikut (kaasa arvatud Džalilov) ja kannatada sai enam kui 60 metroos viibinut.

-Vene uurijad pole algatatud juurdluse käigus seni suutnud välja selgitada, millal, miks või kas üldse Džalilov radikaliseerus, vahendab Foreign Policy. Rünnaku eest pole seni vastutust võtnud ükski terrorirühmitus.

-Vene julgeolekutöötajad üritavad jätkuvalt välja selgitada, kas Džalilov tegutses üksi. Pravdale teatas eile üks anonüümne julgeolekuallikas, et võimude hinnangul tegutses Džalilov kahe oma kaasmaalase abiga: 20–22-eluaastase noormehe ja neiuga, keda otsitakse praegu taga. Vene võimud avalikult kahtlusaluste hulka ei kinnitanud.

-Täna pidas Vene eriteenistus Peterburis kinni kuus Kesk-Aasiast pärit isikut, keda kahtlustatakse uute liikmete värbamises äärmusrühmitustesse ISIS ja Tahrir al-Sham, edastas Vene uurimiskomitee. Seni pole nende ja Džalilovi vahel seost leitud. 

-Venemaa peaminister Dmitri Medvedev nimetas juhtunut sellest hoolimata terrorirünnakuks.

-Mõned detailid ründaja kohta on siiski selgunud. Vene ja Kõrgõzstani meedia andmetel sai Džalilov Vene kodakondsuse 2011. aastal, läbis Vene sõjaväes ajateenistuse ning töötas seejärel Peterburis sušibaaris ja isa autoremonditöökojas. Džalilov läkski algselt Moskvasse isaga, et aidata teenida raha uue maja jaoks. Vana elukoht Ošis hävines etnilise konflikti käigus.

-Kuna Džalilov kolis juba noores eas Venemaale Kõrgõzstani kodakondsust tal kunagi ei olnudki, teatas Kõrgõzstani välisministeerium.

-Vanemad naasid aja möödudes kodulinna Ošši, Lõuna- Kõrgõzstanis.

-Peale rünnakut viisid kohalikud julgeolekutöötajad ülekuulamisele ka Džalilovi pereliikmed. Mitmega neist õnnestus samuti ühendust saada Kõrgõzstani meediaväljaandel Kloop.kg, mille andmetel on pere juhtunust väga šokeeritud. Perekonna sõnul pidas Džalilov ennast küll moslemiks, kuid ei olnud väga usklik.

-Suhtlusvõrgustikus VKontakte oli noormehe profiilil viimane pilt üles riputatud 18 kuud tagasi. Fotodelt näeb, kuidas aja möödudes kasvab saledast teismelisest heas vormis noor habemega mees, kirjutab New York Times. Kõige värskemal pildil kannab Džalilov nokatsit, rohelist dressipluusi ja Adidase sulevesti.

-Telekanali NTV allikate kohaselt käis Džalilov selle aasta alguses kodumaal, kus ta võis radikaliseeruda ja mis võis tõuke anda rünnaku korraldamiseks. Allikate hinnangul muutus Džalilov pärast reisi kinniseks ja vaikseks.

-Inimõigustöötajad soovitavad Vene migrantidel – eriti Kesk-Aasiast  pärit isikutel suuremates linnades avalikkuses viibimist vältida, sest julgeolekutöötajad on nad sihikule võtnud, vahendab RFE/RL. 

-CNNi andmetel on vähemalt kaks enesetapurünnakus kannatada saanud isikut jätkuvalt kriitilises seisundis.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles