Hiina tühistas Austraalia parlamendiliikmete visiidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina õpilased Liaoningi maleturniiril. Foto on illustratiivne.
Hiina õpilased Liaoningi maleturniiril. Foto on illustratiivne. Foto: STR/AFP/Scanpix

Hiina tühistas Austraalia parlamendisaadikute visiidi, mille eesmärk oli kohtuda sealsete seadusandjatega. Otsuses nähakse soovi karistada Austraaliat väidetava Hiina siseasjadesse sekkumise eest.

Parlamendi seaduse jõustamise komitee esimees Craig Kelly ütles täna, et visiidi ärajäämist üksikasjalikult ei põhjendatud. Ta pidanuks sõitma eile koos kolme komiteeliikmega ringreisile Pekingisse, Shenzheni, Guangzhousse ja Hongkongi.

«Hiina pool ütles, et nad ei saa meid sel ajal majutada,» ütles Kelly uudisteagentuurile Associated Press.

Ringhäälingu Australian Broadcasting Corp. teatel tühistati nädalane visiit sellepärast, et Pekingit solvas Austraalia ühinemine kümne riigi kirjaga, milles väljendati muret inimõigusadvokaatide kohtlemise pärast Hiinas.

Deakini ülikooli rahvusvahelise poliitika ekspert Damien Kingsbury ütles, et visiidi tühistamine on üsna järsk sõnum ning inimõiguste kiri oli sobiv ettekääne.

Hiina-Austraalia diplomaatilised suhted on olnud pinevad juba mõnda aega.

Hiina peaminister Li Keqiang külastas märtsis Canberrat ja palus Austraalia valitsusel ratifitseerida erakorraline leping, millega loobutaks Hiinast korruptsioonivastase võitluse eest põgenevatele inimestele peavarju andmast. Kokkulepe pandi nädal hiljem ootele, sest senatis ei oleks see inimõigusrikkumiste kartuse tõttu läbi läinud.

Kelly ütles, et vaidlused kokkuleppe üle ei saanud olla parlamendikomisjoni visiidi tühistamise põhjuseks, sest teda teavitati umbes samal ajal, kui Keqiang Austraaliasse saabus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles