Briti välisminister tühistas Süüria arengute tõttu visiidi Moskvasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Boris Johnson
Briti välisminister Boris Johnson Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/Scanpix

Briti välisminister Boris Johnson tühistas ülehomme toimuma pidanud visiidi Moskvasse, sest Süürias toimunud arengud on olukorda fundamentaalselt muutnud, teatas ministri kantselei täna.

«Minu prioriteediks on nüüd jätkata kontakti hoidmist USA ja teistega 10.-11. aprillini toimuva G7 (riikide) kohtumise eel,» ütles Johnson.

«Me taunime Venemaa jätkuvat toetust (Süüria presidendi Bashar) al-Assadi režiimile isegi pärast süüta tsiviilisikute vastu sooritatud keemiarünnakut,» lisas minister.

Johnson ärgitas seejärel Venemaad tegema kõik võimaliku poliitilise leppe saavutamiseks Süürias ning töötama ülejäänud rahvusvahelise kogukonnaga, tagamaks, et möödunud nädalal toimunud šokeerivad sündmused iial ei korduks.

«Arutasin neid plaane üksikasjalikult (USA) välisministri (Rex) Tillersoniga,» ütles Johnson. Tema sõnul kavatseb Tillerson nagu kavandatud minna pärast G7 kohtumist Moskvasse, et edastada see selge ja kooskõlastatud sõnum Venemaale.

Visiidi tühistamist kinnitas ka Ühendkuningriigi suursaatkond Moskvas.

Venemaa parlamendi ülemkoja välisasjade komisjoni esimees Konstantin Kossatšev ütles pärast teadet, et ei pea visiidi tühistamist suureks kaotuseks.

«Arvestades fakti, et Britid poleks visiidi käigus öelnud midagi muud sellest, mida räägivad ameeriklased, siis ei tundu visiidi tühistamine olevat suur kaotus. Igal juhul on kasulikum rääkida peamiste allikate, mitte satelliitidega,» lausus Kossatšev.

Teisipäeval sai Süürias Idlibi provintsi mässuliste alal Khan Sheikhuni linnas arvatavas mürkgaasirünnakus surma vähemalt 87 inimest. Enamik riikidest on seisukohal, et rünnaku sooritas Assadi režiim.

Venemaa väitel ei teinud Assadi režiim keemiarünnakut, vaid et Süüria valitsusvägede lennukid ründasid Khan Sheikhuni lähedal terroristide ladu, kus oli ka toksilisi aineid.

USA peab rünnaku eest vastutavaks Assadi režiimi ning ründas reede hommikul 59 tiibraketiga Süüria keskosas asuvat Shayrati lennuvälja, kust Washingtoni hinnangul režiim sooritas rünnaku Khan Sheikhunile.

Johnson kiitis USA raketirünnaku pärast selle toimumist heaks.

USA sõnul olid rakettide sihtmärgiks radarid, lennukid ja õhutõrjesüsteemid. Muu hulgas hävitati umbes 20 lennukit, kuid lennurada kahjustada ei saanud, lisasid Ühendriikide ametnikud.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil tõusis tunde pärast rünnakut lennuväljalt õhku kaks Süüria sõjalennukit, mis pommitasid lähedalasuvaid sihtmärke. Keskuse sõnul on lennuvälja tegevus osaliselt taastatud.

Venemaa kritiseeris Ühendriikide raketirünnakut teravalt, sest peab seda rahvusvahelise õiguse räigeks rikkumiseks ja agressiooniks, ning peatas Süürias õhuintsidentide ennetamiseks loodud kuuma liini Pentagoniga.

Gruppi G7 kuuluvad Itaalia, Jaapan, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, USA ja Ühendkuningriik. Lisaks osalevad selle kohtumistel Euroopa Liidu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles