Hiina laskis ameeriklasest luuraja kodumaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Hiina saatis riigist välja Ameerika ärinaise, kes mõisteti süüdi oma kodumaa heaks luuramises.

Sandy Phan-Gillis mõisteti teisipäeval kolmeks ja pooleks aastaks vangi, kuid ta ei pea seda aega ära kandma – juba enne kohtumõistmist oli ta istunud vahi all üle kahe aasta. Hiina päritolu ja Vietnamis sündinud Phan-Gillis arreteeriti tunamullu märtsis, kui reisis äridelegatsiooni koosseisus Hiinasse.

Tema abikaasa sõnul süüdistas Peking teda luuramises ja selles, et üritada teha kahest Hiina luurajast topeltagendid. Naine ise nimetas süüdistusi naeruväärseteks. Väidetavalt hoiti teda kuus kuud ühes salajases kinnipidamisasutuses, misjärel viidi ta üle üksikkongi. Abikaasa sõnul lahkus Phan-Gillis eile riigi lõunaosast Guangzhou linnast ja saabus samal päeval Los Angelesse.

«Ta on pere ja sõpradega kohtumisest ülirõõmus ja saadab oma tervitused kõigile, kes tema vabanemise nimel väsimatult töötasid,» lausus ameeriklanna mees.

57-aastase naise naasmine kodumaale võtab kahe suurriigi vaheliste pingete nimekirjast ühe punkti maha.  Väidetavalt sai töö selle nimel hoo sisse siis, kui märtsi külastas Hiinat USA välisminiter Rex Tillerson. Hiina presidenti Xi Jinpingi on korduvalt kiitnud ka tema Washingtoni ametivend Donald Trump. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles