Schindler: Trumpi ootab Kremli sidemete tõttu langus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Washingtoni öös.
Donald Trump Washingtoni öös. Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

USA president Donald Trumpi ootab ees langus silmnähtavate sidemete tõttu Kremliga, mida uurib Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI), ütles ameerika kolumnist ja endine luuretöötaja John Schindler.

«See protsess viib Washingtonis olulise poliitilise puhastuseni, mis kujuneb traumaatiliseks, aga on vajalik,» lausus reedel Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osalev Schindler.

Tema sõnul on Trumpi püüded suruda kongressile ja kohtutele oma tahet peale juba nurjumas. «Tema populaarsus avalikkuse silmis on lihtsalt ebapiisav, et võimaldada sellist kodanikuühiskonna lämmatamist, mida Trump tahab,» lausus USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine töötaja.

Schindler sõnas BNS-ile, et Venemaa sekkumine USA presidendivalimistesse ehk niinimetatud Kremlingate on teinud Ühendriikide poliitikale ja ühiskonnale arvestatavat kahju.

«See on laiendanud USA-s niigi tõsiseid ideoloogilisi lõhesid ning muutnud meie toore poliitika palju tooremaks,» lausus kolumnist.

Kõige tõsisem on tema sõnul viis, kuidas Trump varem presidendikandidaadina ja nüüd riigipeana taunib rituaalselt igasugust kriitikat enda ja oma valitsuse aadressil kui libauudiseid.

«See on otse öeldes demokraatlikke väärtusi õõnestav putinlik taktika. Vaba meedia on Ameerika demokraatia nurgakivi ja on selge, et Trump vihkab seda,» sõnas Schindler.

Samas ei saa salaoperatsioonid luureeksperdi sõnul luua poliitilisi tingimusi, vaid saavad üksnes ära kasutada seda, mis on juba olemas.

«Piisavalt palju ameeriklasi suhtus enne 2016. aastat föderaalinstitutsioonidesse skeptiliselt,» ütles Schindler vastuseks küsimusele, kas Kremli erioperatsioonil on õnnestunud pöörata üks osa USA elanikkonnast föderaalsete institutsioonide vastu.

Endine vastuluuretöötaja ei ole enda sõnul Ühendriikide demokraatia olukorra suhtes nii pessimistlik kui ajaloolane Timothy Snyder. «Samas ei oota ka mina riigi olukorra kiiret paranemist,» tõdes ta.

Snyder ütles veebruaris, et ameeriklastel on riigi demokraatia päästmiseks Trumpi korruptiivsest mõjust aega kuni aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles