Lõunakorealased valivad uue presidendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea presidendikandidaat Moon Jae-in esinemas oma poolehoidjatele 8. mail.
Lõuna-Korea presidendikandidaat Moon Jae-in esinemas oma poolehoidjatele 8. mail. Foto: AP / Scanpix

Lõunakorealased valivad teisipäeval uue presidendi, kuna eelmine riigipea Park Geun-hye tagandati korruptsiooni tõttu ametist.

Valimisjaoskonnad avasid uksed kell 6 hommikul ehk keskööl Eesti aja järgi.

Valimiste favoriit on endine inimõigusadvokaat, Demokraatliku Partei liige Moon Jae-in, keda arvamusuuringute tulemuste põhjal toetab umbes 38 protsenti valijatest. Teisel positsioonil on endine tehnoloogiamagnaat Ahn Cheol-soo 20 protsendiga ja kolmandal kohal Parki parteikaaslane Hong Joo-pyo 16 protsendiga. Riigipeaks püüdleb ühtekokku 13 inimest.

Lõuna-Korea presidendivalimistel on ainult üks voor.

Poliitikavaatlejate hinnangul on oodata väga kõrget valimisaktiivsust, kuna presidendiga seotud korruptsiooniskandaal tekitas riigis suure protestilaine.

Park võeti vahi alla märtsis süüdistatuna altkäemaksus, võimu kuritarvitamises ja riigisaladuste lekitamises. Parlament tagandas Parki ametist mullu detsembris, konstitutsioonikohus otsustas 10. märtsil parlamendi otsuse jõustada.

Süüdimõistmise korral võib Park saada 10-aastase või eluaegse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles