CIA lõi Põhja-Koreaga tegelemiseks eraldi keskuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-Un lehvitab sõjaväeparaadi järel inimestele.
Kim Jong-Un lehvitab sõjaväeparaadi järel inimestele. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

USA julgeolekuagentuur teatas eile, et on loonud Põhja-Koreast lähtuva tuuma- ja raketiohuga tegelemiseks eraldi keskuse, vahendab CNN.

Spetsiifiliselt Korea poolsaarelt tulenevate ohtudega tegelemiseks loodud üksus lubab CIA sõnul kasutada oma tegevuses agentuuri täielikku võimekust.

Keskuse loomine kõrvutab CIA analüütikute jõud ohvitseride omadega, et astuda vastu Pyongyangist tulenevatele ohtudele.

«Uus missioonikeskus koondab kogenud ohvitsere kogu agentuuri ulatusest ja ühendab nad ühte üksusesse, et kasutada nende ekspertiisi ja loomingulisust Põhja-Korea vastu,» seisis agentuuri avalduses.

Endise CIA vanemanalüütiku John Nixoni sõnul hakkab keskus tegelema ka julgeolekukogukonna ja president Donald Trumpi tarbeks sündmusraportite väljastamisega, mis annavad viimastest arengutest teada kaks korda päevas.

Ööpäevaringse valvega hakkab tegelema märkimisväärse suurusega kabinet.

«Korea missioonikeskuse loomine võimaldab meil eesmärgipäraselt ühendada ja juhtida CIA pingutusi Põhja-Koreast tulenevate ohtude vastu Ameerika Ühendriikidele ja meie liitlastele,» selgitas CIA juht Mike Pompeo keskuse loomise põhjuseid.

Keskus teeb tihedat koostööd terve USA kogukonnaga, kuid lisaks sellele oodatakse märkimisväärset koostööd ka Lõuna-Korea luureagentuuridega.

Endine analüütik John Nixon märkis, et keskuse loomine koos Lõuna-Korea uue presidendi valimisega lubab huvitavaid tulemusi, arvestades Moon Jae-ini soovi alustada Põhja-Korea erakliku režiimiga vähemalt mingil määral dialoogi.

«Ma arvan, et on väga huvitav, et see juhtus nüüd, kui valiti uus Lõuna-Korea president, kes soovib Pyongyangiga teistsuguseid suhteid. Ma arvan, et see on väga suureks abiks, karm joon ei tööta kunagi,» kommenteeris Nixon.

Endine analüütik märkis, et Põhja-Korea kohta ei ole lihtne informatsiooni koguda, kuid see seisab kindlalt president Trumpi prioriteetide hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles