USA ja Austraalia hoiatavad välisvõitlejate naasmise eest koduriiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Relvajõudude võitleja uurib Islamiriigi võitlejatest maha jäänud esemeid.
Süüria Demokraatlike Relvajõudude võitleja uurib Islamiriigi võitlejatest maha jäänud esemeid. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Lähis-Idas välisvõitlejatena sõdivad ja lahingukogenud inimesed võivad naasta Kagu-Aasia koduriikidesse ning asuda sõdima omaenda riigi keskvõimu vastu, hoiatasid USA ja Austraalia tippametnikud täna.

«ISi võitlejad naasevad lahinguoskustega, nad naasevad jäigastunud ideoloogiaga, nad naasevad vihaste ja pettunutena ning me peame sellest olema väga teadlikud,» lausus Austraalia kaitseminister Marise Payne.

Minister võttis sõna Austraalia-USA ministrite tasandi kohtumisel, milles osalesid ka USA kaitseminister James Mattis, USA välisminister Rex Tillerson ja tema Austraalia ametivend Julie Bishop.

USA president Donald Trump andis Pentagonile korralduse IS põrmustada, et ennetada Iraagis ja Süürias alasid kaotava rühmituse välisvõitlejate põgenemist ja naasmist koduriiki.

Sammu eesmärk on pühasõdalased ühte kohta ümber piirata, tappa neist võimalikult palju lahingutandril ning mitte lubada neil lahkuda ISi de facto pealinnast Raqqast. Riigid ei taha, et välisvõitlejad tooksid koduriiki oma sõjalised oskused ja ideoloogia.

«Enne pommitasime me nad ühest linnast teise,» ütles Mattis. «Nüüd võtame aega tagamaks, et pole välisvõitlejaid, kes naaseksid Pariisi, Prantsusmaale, Austraaliasse, sinna, kust iganes nad ka ei tulnud, ja tooksid oma vihkamise sõnumit ning oskusi nendesse kohtadesse tagasi ja ründaksid süüta inimesi.»

Terrorismivastane võitlus oli iga-aastasel ministrite istungil päevakorra tipus.

Austraalia ametnike sõnul on nad alates 2014. aastast tõkestanud riigi pinnal 12 terrorirünnakut, süüdistus on esitatud kokku üle 60 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles