Macroni uus tsentripartei võitis valimiste esimese vooru (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni tsentristlik partei ja tema liitlased said eile parlamendivalimiste esimeses voorus kindla võidu 32,32 protsendi häältega, selgus ööl vastu täna avaldatud ametlikest tulemustest.

Macroni erakond République en Marche (REM) ja tema liitlane MoDem saavad praeguse seisuga pärast 18. juunil toimuvat teist vooru parlamendi 577-liikmelises alamkojas 400-445 mandaati. See annaks Macronile viimase 60 aasta ühe suurema parlamendienamuse, kuid esimeses voorus osales rekordmadal 49 protsenti valijaskonnast.

«Prantsusmaa on tagasi,» kuulutas peaminister Édouard Philippe.

REM ja MoDem edestasid suurelt konservatiivset erakonda Vabariiklased, mida toetas 21,56 protsenti hääletanutest ja millele prognoositakse 70-130 mandaati.

Marine Le Peni parempopulistlikule Rahvusrindele andis hääle 13,2 protsenti valijatest ja erakonnale prognoositakse 1-10 mandaati. Partei asejuht Florian Philippot nimetas tulemust pettumuseks ning ärgitas valijaid teises voorus mobiliseeruma.

Suurim kaotaja oli Macroni eelkäija François Hollande'i Sotsialistlik Partei, mis võib jääda ilma 200 mandaadist. Parlamendikohast jäid ilma erakonna juht Jean-Christophe Cambadelis ja edutult presidendiks kandideerinud Benoît Hamon. Erakonda ja selle liitlasi toetas 9,51 protsenti valijatest.

Kõige vasakpoolsemad erakonnad ja kommunistid said 13,74 protsenti häältest.

Kui ükski kandidaat ei võida oma valimisringkonnas esimeses voorus üle 50 protsendi häältest, siis lähevad teise vooru kaks enim hääli saanud kandidaati ja need, kes suutsid koguda 12,5 protsenti valimisringkonnas registreeritud valijate häältest.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles