Leedu saadikud kutsuvad Baltimaid Valgevene tuumajaama vastu seisma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astravetsi tuumajaama vastane meeleavaldus Minskis 2012. aastal.
Astravetsi tuumajaama vastane meeleavaldus Minskis 2012. aastal. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Leedu seimiliikmed tegid seimile ettepaneku, et Poola, Läti ja Eesti parlamentidele tuleks esitada ametlik kutse liituda Leedu vastuseisuga Valgevene Astravetsi tuumajaama ehitusele.

Seimiliikmete esitatud resolutsiooni kohaselt tahetakse, et nimetatud riigid võtaksid sarnaselt Leeduga vastu otsused tõkestada Astravetsi tuumajaama toodetava elektri ligipääsu Baltimaadesse ja Poola.

Kui seim resolutsiooni vastu võtab, saadetakse Läti, Eesti ja Poola parlamentidele kutse liituda võitlusega Astravetsi tuumajaama vastu ning esitada koos Leeduga asjakohane taotlus Euroopa Parlamendile ja Euroopa Komisjonile.

Möödunud nädalal võttis seim vastu seaduse, mis kuulutas Astravetsi tuumajaama ohtlikuks ning ohuks riiklikule julgeolekule, keskkonnale ja rahva tervisele.

Astravetsi tuumajaama ehitab Vene Rosatom ning see asub 50 kilomeetrit Vilniusest. Minsk Leedu hinnanguga jaama turvalisusele ei nõustu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles