Valgevene opositsioon kardab repressioone

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene julgeolekutöötaja kontrollimas metrooreisijat.
Valgevene julgeolekutöötaja kontrollimas metrooreisijat. Foto: SCANPIX

Valgevene opositsiooniliikumise esindajad kardavad, et võimud võivad Minski metroos toimunud pommiplahvatust kasutada opositsiooni mahasurumiseks.

Minski kesklinnas Oktjabrskaja metroojaamas eile toimunud ja 12 inimelu nõudnud pommiplahvatus  leidis aset pingelisel ajal, kuna praegu on käimas kohtuprotsessid nende opositsiooni toetajade üle, kes tulid mullu detsembris pärast president Aleksandr Lukašenka vastuolulist võitu tänavatele.

Paljud opositsiooni toetajad on endiselt vahi all ning neid ähvardab massirahutustes osalemise eest kuni 15-aastane vanglakaristus. Muu hulgas ootab kohus ka mitut Lukašenka vastaskandidaati.

Valgevene võimud pole pommiplahvatuses kedagi veel süüdistanud. Küll aga nimetas Lukašenka seda terroriaktiks, pidades võimalikuks, et rünnaku korraldamisega võisid olla seotud ka välisriigid.

Opositsiooni kinnitusel pole nemad pommiplahvatusega seotud. Samas kardetakse teisitimõtlejate ringkondades, et Lukašenka võib seda enda huvides ära kasutada.

Opositsiooniliider Aleksandr Milinkevitš ütles uudistevõrgule AFP, et terroriakt on nende jõudude huvides, kes soovivad destabiliseerida olukorda Valgevenes.

«Nende jõudude eesmärgiks on õhutada veelgi karmimaid poliitilisi repressioone, hävitada meie riigi võimalus integreeruda Euroopaga ja nõrgestada riigi iseseisvust,» leidis Milinkevitš.

Peamine opositsioonierakond, Valgevene Rahvarinne (BNF) kutsus riigi julgeolekuteenistust üles hoiduma uutest repressioonidest. Erakond tuletas meelde, et 2008. aasta juulis Minskis vabaõhukontserdil toimunud plahvatuse korraldamises süüdistati samuti opositsiooniliikumist ning võimud pidasid kinni ka mitu aktivisti. Hiljem nad vabastati, kuid süüdlasi ei õnnestunudki kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles