Vene meedia: Kremlis arutati Väike-Vene projekti (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Vene projektiga välja tulnud nn Donetski rahvavabariigi juhi Aleksandr Zahhartšenko.
Väike-Vene projektiga välja tulnud nn Donetski rahvavabariigi juhi Aleksandr Zahhartšenko. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

Vene meedia kirjutab, et Vene presidendi abi Vladislav Surkov arutas ekspertidega isehakanud Donetski rahvavabariigi juhi Aleksandr Zahhartšenko avaldust nõndanimetatud uue riigi – Ukraina õigusjärglase Väike-Vene (Malorossija) väljakuulutamise kohta.

RIA Novosti edastas, et Surkov pidas 19. juulil nõu asjatundjatega, kus andis Zahhartšenko algatusele hinnangu. Sellest teatas nõupidamisel osalenud poliitilise konjunktuuri keskuse juht Aleksei Tšesnokov.

Kremli peaideoloogiks nimetatud Vladislav Surkov. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix
Kremli peaideoloogiks nimetatud Vladislav Surkov. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

Surkov olla öelnud, et Zahhartšenko Väike-Vene avalduse haipimine on tervikuna kasulik.

«Kogu see kujuteldava Väike-Vene riigi «haipimine» on tervikuna kasulik. Siin on peamine see, et Donbass ei sõdi Ukrainast lahkulöömise, vaid selle terviklikkuse eest. Terve Ukraina, mitte selle osa nimel. Seega Ukrainas käib kodusõda inimeste vahel, kes näevad oma riigi tulevikku erinevalt,» edastas Tšesnokov Surkovi sõnad.

«Iga sõja osaks on õpetuslik sõda, kus vastandatakse hüüdlauseid ja utoopiaid.»

«Kiievil on euroutoopia, Donetsk seisab Väike-Vene aate eest. Puhkeb suur Ukraina-sisene arutelu, kus tuleb nähtavale vaidlejate organiseerituse, argumentide ja IQ tase. Siin aga väike-vene keeles öeldes – nagu riik, nõnda IQ,» olla presidendiabi öelnud.

Peterburi portaal fontanka.ru kirjutas, et ennist keeldus Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov Zahhartšenko avaldust kommenteerimast, öeldes, et see tuleb enne mõtestada. «Jätan selle teema esialgu kommenteerimata. See nõuab mõtestamist,» ütles ta märkides, et Venemaa on ustav Minski lepetele.

«Arvame, et Ukraina riiki selle endisel kujul ei taastata. Meie, endise Ukraina piirkondade esindajad, Krimm maha arvatud, teatame uue riigi asutamisest, mis on Ukraina järglane. Oleme ühel meelel selles, et uue riigi nimeks saab Väike-Vene, sest juba Ukraina nimigi on häbistatud,» ütles Zahhartšenko eile ajakirjanikele.

Donetski elanik eile oma mürsutabamuse saanud kodu rusudes. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix
Donetski elanik eile oma mürsutabamuse saanud kodu rusudes. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Tema sõnutsi saab Väike-Vene pealinnaks Donetsk, Kiievist saab aga pealinna seisuseta kultuuriajalooline keskus.

«Väike-Vene lipuks tunnistatakse Bogdan Hmelnõtski lipp. Lähtume sellest, et Donetski rahvavabariik koos Luganski rahvavabariigiga on ainuke Ukraina ala, Krimm maha arvata, kus on säilinud seaduslik võim,» ütles ta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles