Video: Ku Klux Klani liider ähvardas mustanahalise ajakirjaniku põlema panna (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KKK kogunemine Põhja-Carolinas.
KKK kogunemine Põhja-Carolinas. Foto: Michael Greenlar/ The Image Works/Scanpix

Ameerika Ühendriikides tegutseva rassistliku salaorganisatsiooni Ku Klux Klan (KKK) Põhja-Carolina piirkonna juht Christopher Barker ähvardas eelmisel kuul teda intervjueerinud Colombia päritolu ajakirjaniku «põlema panna», kirjutab rassistlikust vahejuhtumist Washington Post. 

Ajakirjanik Ilia Calderon.   Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/Scanpix
Ajakirjanik Ilia Calderon.   Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/Scanpix Foto: STEVE MARCUS/REUTERS

Juulis nõustus Barker andma intervjuu Miamis baseeruva telekanali Univision uudisteankur Ilia Calderónile. Teda teavitati enne ka sellest, et intervjuu viib läbi latiino päritolu inimene.

Kui mustanahaline Calderón tema Põhja-Carolina osariigis asuva Yanceyville'i linna lähedal asuval kinnistul autost välja astus, paistis Barker olevat hämmastunud. Ta eeldas, et intervjuu viib läbi keegi, kes on küll latiino-päritolu, aga heledama nahaga. Barker ütles, et tegu oli esimese mustanahalisega, kes on 20 aasta jooksul tema maale oma jala tõstnud.

Barkeri näol on tegu Pelhami linnas paikneva KKK Lojaalsete Valgete Rüütlite pealikuga. See sama grupp osales ka üle-eelmisel nädalavahetusel Virginia osariigi Charlottesville'i linnas toimunud valge rassi ülemvõimu pooldajate meeleavaldusel. Calderón on Colombia päritolu USA kodanik.

Washington Posti andmetel oli Univisioni jaoks intervjuu Barkeri ja tema abikaasaga mitu kuud ette planeeritud ja eesmärgiks oli anda ülevaade valge rassi ülemvõimu pooldajate mõttemaailma.

Intervjuu muutus kiiresti väga vaenulikuks. Kui Calderón Barkerile tema vaadete kohta mõne ebameeldiva küsimuse esitas, muutus mees agressiivseks, kutsus ajakirjanikku «neegriks» ja käskis tal oma riiki tagasi minna.

«Miks sa tagasi ei lähe? Meil ei ole siin midagi, te ujutate selle riigi üle. Me ajame teid siit välja,» ütles Barker. Seejärel uuris Calderón tema käest, kas mees kavatseb ka tema minema ajada. Selle peale vastas Barker: «Ei, me põletame su siit välja.»

Calderon küsis Barkerilt üle, kas ta tõesti mõtles seda tõsiselt. Selle peale ütles mees: «Jah, sa oled minu maal.»

Calderon ütles Washington Postile, et ta kartis aeg-ajalt oma turvalisuse pärast, aga Barker ei üritanud oma ähvardusi teoks teha.

Calderón uuris Barkeri käest, kuidas ta kavatseb vabaneda 11 miljonist illegaalsest immigrandist, kes USAs elavad. Selle peale vastas rassist: «Eelmine kord tapsime me kuus miljonit juuti. 11 miljonit pole midagi võimatut.»

Intervjuud näidati Univisioni saates «Aqui y Ahora» («Siin ja Praegu»). Paljude vaatajate sõnul oli Calderón «julge» ja «professionaalne». Samuti mõistsid nad hukka KKK põhimõtted. Teiste vaatajate hinnangul läks ajakirjanik intervjuud tegema vaid selleks, et end ohvrina näidata ja vaatajanumbreid suurendada.

Calderón lausus Washington Postile antud intervjuus ka seda, et ta soovis vabatahtlikult Barkeriga rääkida, sest tahtis vaatajatele näidata, et sellised rassistlikud grupeeringud eksisteerivad ka tänapäeval. Samas nentis ajakirjanik, et ta ei oodanud selliseid ähvardusi ja solvanguid.

Calderón kolis USAsse 16 aastat tagasi ja on abielus Korea-päritolu ameerika kodanikuga. Ajakirjaniku sõnul oli tal aeg-ajalt raskusi Barkeri aktsendi mõistmisega, sest inglise keel ei ole tema emakeel.

Näiteks ei mõistnud ta esmalt ühte solvangut, mida Barker tema pihta suunas, kutsudes teda «ristsugutiseks».

«Ma olen siin 20 aastat olnud, aga kunagi pole minuga rääkinud mustanahaline või kelleks iganes sa ennast kutsuda tahad, minu jaoks oled sa ristsugutis. Siin pole kunagi ühtegi sellist olnud, me ei lase neid siia,» lausus Barker intervjuus.

Calderón küsis hüpoteetilise küsimuse selle kohta, kas Barker oleks nõus aktsepteerima ajakirjanikku organidoonorina mõnele oma lastest, kui selguks, et see aitaks päästa lapse elu. Seda pidas Barker võimatuks põhjusel, et nad on erinevatest rassidest ja seetõttu on neil erinev veri, mis ei sobiks kokku.

Barker eitas KKK Põhja-Carolina haru juhtimist. Mehe ja tema abikaasa sõnul ei ole nad rassistid ning ei mõista heaks vägivalda.

​Eelmisel aastal toimunud KKK rituaal Georgia osariigis. Foto: John Bazemore/AP/Scanpix
​Eelmisel aastal toimunud KKK rituaal Georgia osariigis. Foto: John Bazemore/AP/Scanpix Foto: John Bazemore/AP

Mõni nädal hiljem teatasid Barkerid, et nad olid Charlottesville'i meeleavaldustel kohal ja ülistasid meest, kes sõitis autoga rahva hulka, tappes 32-aastase Heather Heyeri.

«Mulle ei meeldi, et see naine suri, aga tal oli valida, kas ta tahab sel päeval seal olla,» ütles Amanda Barker WBTV-le. Tema abikaasa ei nõustunud ja lausus: «Mul pole tema surma vastu midagi, ta oli kommunist. Kui mõni neist sureb, ei kõiguta see meid. Nad ründavad meid pidevalt ja segavad meie meeleavaldusi.»

Video: Univision/Youtube

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles