Jimmy Carter pakub end Põhja-Korea rahuläbirääkijaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmy Carter Põhja-Koreas.
Jimmy Carter Põhja-Koreas. Foto: Yao Ximeng/AP/Scanpix

Jimmy Carter, 93-aastane endine USA riigipea, on pakkunud end minevikukogemustele tuginedes Põhja-Koreaga läbirääkimisi pidama.

Carteri plaani avalikustas Georgia ülikooli rahvusvaheliste suhete professor Park Han-shik, kes oli endise riigipeaga tema kodus kohtunud.

Lõuna-Korea väljaandele JoongAng Daily vahendatud info kohaselt teatas Carter, et soovib etendada Korea poolsaare rahuküsimustes samasugust konstruktiivset rolli, nagu tal oli 1994. aastal.

Park lisas, et Carter sooviks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga isiklikult kohtuda, et arutada USA ja Põhja-Korea vahelist võimalikku rahulepet, millega muuta Korea poolsaar tuumavabaks.

Carteri lõplik eesmärk oleks kehtestada Korea poolsaarel püsiv rahu.

Analüütikute sõnul võib Põhja-Korea läbirääkimistega nõusse jääda, kuna see teeniks nii propagandistlikku eesmärki kui aitaks legitimiseerida režiimi tegevust.

Ehkki Washingtonis pooldaksid selliseid kõnelusi paljud ametnikud, pole sugugi selge, kas ka president Donald Trump oleks endise riigipea vahendajarolliga nõus.

Väidetavalt külastas möödunud kuul Carterit USA välisministeeriumi ametnik, kes andis talle üle Trumpi sõnumi, milles president soovitas Carteril hoiduda Kirde-Aasia teemal sõna võtmast, et presidendi autoriteeti mitte õõnestada.

Sellest hoolimata kirjutas Carter eelmisel nädalal väljaandele Washington Post arvamusloo, kus nimetas olukorda Korea poolsaarel suurimaks ohuks maailmarahule.

Carteri osalus võiks Pyongyangile sobida, kuna 1994. aastal astus ta vahele Bill Clintoni plaanile rünnata Põhja-Korea tuumareaktorit Yongbyonis.

Jimmy Carter ja Aijalon Gomes. /AP/SCANPIX.
Jimmy Carter ja Aijalon Gomes. /AP/SCANPIX. Foto: /AP

Carter sõitis Pyongyangi ja saavutas toonase režiimijuhi Kim Il-sungiga kokkuleppe tuumaprogrammi peatamiseks.

2010. aastal aitas Carter vabastada Põhja-Koreas vangistatud Ühendriikide kodanikku Aijalon Gomesit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles