Galerii: Türgi tätoveeritud vanaemad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastakümneid tagasi oli tätoveerimine noorte türklannade seas väga populaarne, seega on praegu kõige rohkem tätoveeritud naisi just 70- ja 80-aastaste naiste hulgas Türgi kaguosas, vahendab Reuters.

Kui Ayse Yusufoglu oli veel noor tüdruk, püüdis ta koos oma õe ja nende sõbradega saada noormeeste tähelepanu ennast tätoveerides.

Kasutades tavalist nõela ja rinnapiimaga segatud tahma, tätoveerisid nad ise nii oma käsi, jalgu kui ka nägusid.

«Ma armusin mehesse, kellest sai hiljem mu abikaama. Ma tahtsin olla tema jaoks ilus,» ütleb 84-aastane Yusufoglu. «Kuigi see oli väga valus, tätoveerisime me 10-16-aastaste noorte plikadena teineteist koguaeg.»

Tegu oli pigem lihtsate kujunditega nagu päike, kuu, aga ka midagi maalähedasemat, nagu näiteks kamm.

Nad kogusid elava tule kohal kasutatud praepannide alt tahma ja segasid seda siis rinnapiimaga, mida saadi mõnelt imetavalt emalt.

«Tüdrukut imetava ema rinnapiima kasutatakse seetõttu, et see muudab tätoveeringu õrnalt rohekat tooni,» ütleb 87-aastane Hulu Aydoglu. «Poissi imetava ema piimaga tuleb tatöveering tumedam.»

Selline traditsioon on aga Türgis väljasuremas. Osad naistest süüdistavad selles kasvavat usuringkondade vastuseisu, kes väidavad, et tätoveerimine on patt. «Omal ajal olid tätoveeringud meie meik,» ütleb Yusufoglu. «Nüüd, kui on aga võimalus ennast meikida, siis pole muidugi ka vajadust ennast tätoveeringutega ilusaks teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles