Iisraeli peaminister nahutas Obamat Ovaalkabinetis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (paremal) kohtumine Ovaalkabinetis Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahuga.
USA president Barack Obama (paremal) kohtumine Ovaalkabinetis Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahuga. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pidas eile USA president Barack Obamale viimase enda kabinetis loengu juudi rahva kannatustest, hoiatades teda Lähis-Ida rahuprotsessis hoiduma illusioonidest.

Netanyahu dramaatiline esinemine Valge Maja Ovaalkabinetis leidis aset pärast 90 minutit kestnud läbirääkimisi Obamaga. Juudiriigi valitsusjuht tõotas, et Iisrael ei taandu kunagi oma 1967. aasta eelsetesse piiridesse, vahendas AFP.

Obama teatas üleeile, et Iisrael peaks loobuma territooriumitest, mis pärast nende võitu 1967. aasta Kuuepäevases sõjas siiani juudiriigile kuuluvad, et seeläbi palestiinlastega kindel rahu luua.

Netanyahu teatas seepeale eile Valges Majas Obamale otse silma vaadates, et kuigi Iisrael on valmis tegema rahu nimel heldeid kompromisse, ei saa ta 1967. aasta piire kasutusele võtta. «Need piirid on kaitstamatud,» ütles ta.

Iisraellaste sõnul tähendaks vana piirikorralduse juurde naasmine seda, et sajad tuhanded Iisraeli asunikud Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas kaotaksid kodu.

Netanyahu ei maininud aga Obama ettepaneku teist osa, mis puudutab maavahetusi Iisraeli ja palestiinlaste vahel. Need siiski muudaksid 1967. aasta riigipiire nii, et tekiks kaks turvalist ja üksteisega piirnevat riiki.

Eravestlustes väljendasid Valge Maja ametnikud oma pahameelt selle üle, et Netanyahu söandas eilsel kohtumisel pidada Obamale loengu juudi rahva ajalooliste kannatuste teemal.

Obama vaatas, käsi suu ees, kui Iisraeli peaminister oma ajalootundi alustas.

Netanyahu sõnas, et Lähis-Ida reaalsus purustab igasuguse illusioonidel põhineva rahu. «Meil ei ole palju eksimisruumi, sest, härra president, ajalugu ei anna juudi rahvale uut võimalust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles