Jaapani peaminister tahab loobuda tuumaenergiast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan.
Jaapani peaminister Naoto Kan. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Naoto Kan peab tuumajaamu ohtlikuks ja tahab vähendada riigi sõltuvust tuumaenergiast nii, et kunagi saaks sellest üldse loobuda.

Valitsusjuht rääkis pressikonverentsil, et risk on liiga suur ja taastuvenergia allikad, nagu päike, tuul ja biomass, peaksid lõpuks tuumaenergia välja vahetama, vahendas AP.

«Me peaksime püüdlema ühiskonna poole, mis ei sõltu tuumaenergiast,» rääkis Kan. «Me peaksime vähehaaval ja süstemaatiliselt vähendama seotust tuumaenergiast ning pürgima lõpuks ühiskonna suunas, kus inimesed saavad elada ilma tuumajaamadeta.»

Kan esines täna televisioonis ja meenutas neli kuud tagasi aset leidnud Fukushima tuumakatastroofi, millele andis tõuke 11. märtsi maavärin ja võimas tsunami.

Jaapani tuumastrateegia sattus pärast õnnetust põhjalike järeluuringute sihtmärgiks.

Kan oli oma sõnul varem seisukohal, et tuumaenergiat saab kasutada, kui on võetud kasutusele rohked turvaabinõud, kuid hiljutine kriis sundis teda arvamust muutma.

«Nagu ma olen seoses 11. märtsi õnnestusega kogenud, siis tuumaenergiaga seotud oht on liiga suur. See sisaldab tehnoloogiat, mida meie tavapärased turvaabinõud ei suuda kontrollida.»

Naoto Kan ei öelnud, milline võiks olla tuumaenergiast loobumise ajagraafik. Jaapanis on enam kui 50 reaktorit, tuumajaamade osa riigi elektritoodangus vähenes pärast õnnetust 30-lt protsendilt 20 protsendini.

Arvamusuuringud näitavad, et enamus jaapanlasi toetab tuumaenergiast loobumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles