India tunnistab abitust käputäie terroristide ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu pool eelmist nädalat kestnud terrorirünnakut Mumbai Taj Mahali hotellile meenutasid eile traagiliste sündmuste toimumispaika toodud lilled, kirjad ja küünlad.
Peaaegu pool eelmist nädalat kestnud terrorirünnakut Mumbai Taj Mahali hotellile meenutasid eile traagiliste sündmuste toimumispaika toodud lilled, kirjad ja küünlad. Foto: Reuters / Scanpix

Paadiga Mumbaisse sõitnud kümnel noorel mehel õnnestus kolme päeva jooksul tappa ligi 200 inimest ja osutada India korrakaitsjatele südikat vastupanu. Nüüd küsib India, kuidas said sellised tapatalgud võimalikuks.


Osa vastusest sellele küsimusele võib peituda selles, et kuigi India on pikka aega olnud terrorirünnakute poolt kergesti haavatavas olukorras, pole sealsed korrakaitsjad nende tõrjumiseks endiselt vajalikul määral valmistunud.

Sisejulgeolekuagentuurid ei jaga omavahel piisavalt informatsiooni ning väikest palka saavad tänavapolitseinikud on tihti relvastatud vaid kumminuiadega, kirjutas New York
Times.

Iseäranis Taj Mahali luksushotelli piiramine näitas, kui ebapiisavalt on politseinikud terroristidega võitlemiseks varustatud. Näiteks polnud isegi eliiteriüksuste relvadel kõrgtasemel sihikuid ega muid elementaarseid optilisi vahendeid, mille abil saanuks ründajate asukohta kindlaks määrata.

60 tundi kestnud vastasseis terroristidega lõppes laupäeva hommikul Taj Mahalis, kus eriüksuslased erioperatsiooni käigus hotelli enda kontrolli alla võtsid ja kõik terroristid tapsid. Politseiülem Hasan Gafoori sõnul sai surma üheksa mässulist.

Vahistati ka kümnes terrorist, kes on võimude väitel 21-aastane Pakistani päritolu mees. Surnud ründajate isikuid polnud eile õhtul veel tuvastatud.

Praegu pole veel selge, kas terroristid tegutsesid Mumbais omapäi või oli neil kohalikke abilisi. Ka ei teata, kas mõni rühmituseliige pääses põgenema. Valusaim küsimus on aga ilmselt, kuidas suutsid kümme relvastatud noormeest kolme päevaga niivõrd suured tapatalgud põhjustada ja kolmes hoones India julgeolekujõudude rünnakuile vastu pidada.
Hukkus 172 inimest, kellest umbes 30 olid välismaalased. Võimude sõnul võib ohvrite arv kasvada, sündmuspaikadest võidakse leida veel surnukehi.

Erinevalt algul väidetust ei olnud välismaalased siiski ilmselt rünnakute peamine sihtmärk – terroristid tapsid kõik, kelle nad vaid kätte said. Kohaliku hotelliketi president Rattan Keswani ütles, et ei leidnud mingit tõestust väidetele, nagu oleksid terroristid Oberoi hotellis Ameerika Ühendriikide ja Briti passidega inimesed teistest eraldanud ja tapnud.
Poliitilise vastutuse terrorirünnakute võimalikuks saamise eest võttis India siseminister Shivraj Patil, kes teatas eile oma tagasiastumisest.

Kohalik meedia kritiseeris Patili juba enne eelmise nädala terrorirünnakuid, sest siseministeerium ei suutnud tema alluvuses tõhusalt reageerida islamimässuliste korraldatud pommiplahvatustele. Peaminister Manmohan Singhi nõuniku sõnul võivad oma ametikoha kaotada veel mitmed kõrged ametiisikud.

India meedia on riigi valitsust kritiseerinud selle eest, et too ei võtnud midagi ette rünnakute ärahoidmiseks. Süüdistusi on esitatud nii valitsevale Kongressiparteile kui opositsioonile.

«Juhul kui võimud oleksid oma kohustusi täitnud, poleks Mumbai pidanud sellisel moel kannatama. Oleme kogenud täielikku hoolimatust ja ükskõiksust,» ütles Reutersi teatel Mumbais elav kolumnist Shoba De.

On küsitud, miks ei võetud midagi ette pärast seda, kui mullu märtsis jõudis India parlament ühes raportis arusaamale, et riigi rannikud pole merelt tuleva sissetungi vastu piisavalt kaitstud.

Raporti järgi ei suuda India merevägi ja piirivalve merel toimuvat kontrollida, kuna neil napib selleks vajalikku seirevarustust, iseäranis lennukeid. Nagu sel nädalal selgus, just meritsi terroristid Mumbaisse saabusidki.

Võimud viitavad Pakistanile kui rünnakutele kaasaaitajale. Peamiseks kahtlusaluseks peetakse seal baseeruvat islamistlikku rühmitust Lashkar-e-Taiba, mis on seotust Mumbai rünnakutega aga eitanud. India valitsus on teatanud, et ootab nüüd Pakistanilt seal tegutsevate äärmuslike organisatsioonide vastases võitluses karmimaid meetmeid.

Pakistan on lubanud kiirelt tegutseda, kui Mumbai rünnakute toimepanijatel avastatakse seos Pakistanis paiknevate mässulistega. Samas hoiatas Islamabad, et koondab oma väed kiiresti India piiri äärde, juhul kui suhted maailma suurima demokraatiaga peaksid halvenema.

Mumbai rünnak


•    Kolmapäeval alanud ja kolm päeva kestnud rünnaku jooksul tungisid terroristid Mumbai pearaudteejaama, populaarsesse kohvikusse, juudi keskusse, haiglasse ja kahte luksushotelli.


•    Surma sai 172 inimest. Vigastatuid oli ligi 300. Eri riikide valitsuste kinnitusel on tapetute seas vähemalt 22 välismaalast, nende seas viis USA, kolm Saksa ja kaks Prantsuse kodanikku ning üks Austraalia, Briti, Iisraeli, Itaalia, Jaapani, Kanada, Singapuri ja Tai kodanik.


Allikad: AFP, Reuters
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles