SVT: IKEA omanik Kamprad oli 1940ndatel aktiivne nats

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA rajaja Ingvar Kamprad
IKEA rajaja Ingvar Kamprad Foto: SCANPIX

IKEA sisustus- ja mööblikaubamajade keti looja ning omanik Ingvar Kamprad osales Teise maailmasõja ajal aktiivselt natside liikumises Rootsis, selgus uudistesaatest «Aktuellet».

Aastal 1926 sündinud Kampradi noorusaegsetest sidemetest natsidega on räägitud ka varem. Ärimees on tunnistanud, et oli liikumisega üksnes kaudselt seotud, kuid uute andmete järgi oli ta aga väga aktiivne liige.

Kampardi noorusest pajatab tuntud Rootsi teleajakirjaniku Elisabteh Åsbrinki raamat «Och i Wienervald» («Ja Wienerwaldis»). Sealt saab lugeda, kuidas kaitsepolitsei (Säpo) eelkäija Allmänna Säkerhetstjänsten aurutas lahti Kampradi kirju ja suutis nii tuvastada nooruki rolli natslikus liikumises.

Raamatust selgub, et kaitsepolitsei avas aastal 1943 Kampradi kohta toimiku, mille esimesel leheküljel kirjeldatakse teda peatükis «Nats».

Kogutud andmete järgi polnud ta mitte üksnes natslikku SSS-parteisse (Svensk Socialistisk Samling) positiivselt suhtuv nooruk, vaid ta oli selle liige ja tegeles aktiivselt uute liikmete värbamisega.

«On veidi kummaline, et Ingvar Kamprad pole selle informatsiooniga ise lagedale tulnud. Ta on öelnud, et tahab rääkida ja paluda vabandust,» rääkis Åsbrink uudisteprogrammis «Aktuellet» eile.

Kamprad ise on nimetanud oma tegevust «nooruse patuks». Ühes varasemas teleintervjuus tunnistas ta, et tema aated on praegu hoopis teistsugused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles