KGB sundis Valgevene aktivisti tunde kilekott peas seisma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsionäär trellide taga.
Valgevene opositsionäär trellide taga. Foto: SCANPIX

Valgevene aktivisti Sjaržuk Pauljukevitši sõnul teda piinati ajal, kui ta oli tänavu suve algusel KGB vanglas, kirjutab Raadio Vaba Euroopa oma veebilehel.


Pauljukevitš, kes korraldas valitsusvastaseid meeleavaldusi menuka sotsiaalvõrgustiku vkontakte.ru kaudu, postitas ka oma piinamisest rääkiva video internetti.

Vkontakte.ru-l gruppi «Me seisame suure Valgevene eest» administreeriv Pauljukevitš räägib seal, kuidas ta 1. juulil vahistati ja 15 päevaks fabritseeritud süüdistuste alusel vangi pandi.

Trellide taga teda peksti, lämmatati ja sunniti seisma tundide kaupa kilekott peas. «Nad viisid mu kongi, kus kaks kummikindaid kandvat maskiga meest ütles mulle, et nad on sõjaväe vastuluure osakonnast,» meenutab opositsionäär. «Need kaks meest panid mu võimalikult tihedalt käeraudadesse ja panid mulle kilekoti pähe mind lämmatades.»

«Siis hakkasid nad mind vastu pead lööma. Nad pigistasid mu vasaku käe sõrmusesõrme millegi nii tugevaga, et see on rohkem kui kuu aega tuim olnud,» jätkab Pauljukevitš. «Üks neist võttis mu aadamaõuna sõrmede vahele ja hakkas seda välja tirima, pärast seda oli mul isegi iseenda sülje neelamine valus.»

«Ja loomulikult panid nad mu venitamistangidele, sundides mind peaaegu spagaati tegema. Käeraudades seisin ma kilekott peas peaaegu kaks või kolm tundi, kuni nad mind küsitlesid,» jutustab ta.

Lõpuks pidi Pauljukevitš allkirjastama koostööleppe KGB-ga, et vältida edasist piinamist. Nüüd ütleb ta aga, et igasugune piinamise mõjul tehtud kokkulepe on kehtetu ning ta ei ole iial koostööd teinud ühegi salateenistusega ega plaani seda ka tulevikus teha.

Pauljukevitši sõnul konfiskeeris miilits vahistamise käigus ka tema mobiiltelefoni ja passi ning tema ema korter otsiti 14. juulil läbi ilma orderi ja tunnistajateta. Nüüd kutsub ta Valgevene peaprokuröri algatama kriminaalasja KGB vastu.

Pauljukevitš on vaid üks paljudest Valgevene opositsionääridest, kes on rääkinud piinamisest, mis langes tema osaks KGB kinnipidamisasutuses.

Detsembris Aleksandr Lukašenka vastu presidendiks kandideerinud Ales Mihhalevitš võrdles tänavu veebruaris trellide tagant vabanedes KGB kinnipidamisasutust koonduslaagriga ja rääkis samuti, et teda piinati. Mihhalevitši sõnul sunniti teda krõbeda külmusega paljalt väljas seisma, teda ei lastud magada, lohistati käeraudus põrandale, hoiti ülerahvastatud vanglas ja kuulati üle advokaadita. Märtsis andis Tšehhi Mihhalevitšile poliitilist varjupaika.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles