Obama: Al-Qaedal pole pelgupaika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama nimetas täna Jeemenis tapetud radikaalse islamivaimuliku Anwar al-Awlaki surma järjekordseks suureks teetähiseks võitluses Al-Qaeda vastu.

Awlaki, kes USA luureandmetel tegutses Al-Qaeda Jeemeni haru välisoperatsioonide juhina, oli üks islamistide tuntumaid propagandiste. Ühendriikides sündinud ja soravat inglise keelt rääkinud Awlaki sai surma täna CIA droonirünnakus Jeemeni idaosas, vahendas Reuters.

«Awlaki surm on suur hoop Al-Qaeda kõige aktiivsemale filiaalile,» sõnas Obama, kelle käsul tapsid USA väed maikuus ka Osama bin Ladeni.

Esindajatekoja liige Peter King ütles, et Awlaki kujutas viimastel aastatel Ühendriikidele isegi suuremat ohtu kui Osama bin Laden.

Awlakit mainis eeskujuna ka USA armee psühhiaater Nidal Malik Hasan, kes tappis 2009. aasta novembris Fort Hoodi sõjaväebaasis 13 inimest. USA kodakondsust omanud islamivaimulikku seostati ka samal aastal jõulude ajal nurjunud rünnakuga, kui nigeerlane Umar Farouk Abdulmutallab üritas õhku lasta Detroiti teel olnud reisilennukit.

USA on viimastel kuudel korraldanud mitmeid surmaga lõppenud õhurünnakuid mässuliste vastu. Augusti lõpus tapeti Pakistanis Al-Qaeda tähtsuselt teine komandör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles