NASA saadab Marsile uue kulguri

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus NASA uuest kulgurist Marsi pinnal.
Kunstniku nägemus NASA uuest kulgurist Marsi pinnal. Foto: SCANPIX

Täna Marsi suunas startivalt Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA uuelt kulgurilt Curiosity oodatakse vastuseid küsimusele, kas Marss on olnud elukõlbulik planeet.

Start Floridast Canaverali neeme kosmodroomilt peaks Eesti aja järgi toimuma täna 17.02. Marsile peaks kulgur jõudma järgmise aasta augustis. Kui kauaks Curiosity Marsile jääb, on esialgu lahtine, kuid selle plaanitud tööaeg on kaks aastat.

Tuumajõujaama, robotkäte, pinnasepuuri, kivimeid aurustate laserite ja teiste seadmetega varustatult Curiosity mõõdab muu hulgas ka punase planeedi pinnase kiirgustaset, analüüsib Marsi keskkonnatingimuste ajalugu, kuid missiooni keskseks ülesandeks on leida orgaanilisi molekule.

«See on Marsi uurivate teadlaste unistustemasin,» ütles AFP vahendusel missiooniga seotud teadlane Ashwin Vasavada. «See on kõive võimekam teaduslabor, mille me kunagi välja oleme saatnud. Ma olen väga ärevil,» lisa Vasavada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles