USA diplomaat pakkus Palestiina alasid Egiptusele ja Jordaaniale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine suursaadik ÜROs John Bolton..
USA endine suursaadik ÜROs John Bolton.. Foto: Reuters / Scanpix.

Araabia-Iisraeli konflikti reguleerimine kahe riigi lahendusmudeli põhjal ei toimi enam, ütles USA endine suursaadik ÜROs John Bolton esmaspäeval, pakkudes välja Palestiina alade andmise Egiptusele ja Jordaaniale.

«Tuleb tunnistada, et katsed luua vana PVO põhjal Palestiina Omavalitsus on läbi kukkunud ning kõik Palestiina Omavalitsusele rajatud kahe riigi lahendused surnult sündinud,» väitis Bolton ajalehes The Washington Post ilmunud arvamusloos.

«Selle idee tappis Hamas,» lisas ta.

Kõik osapooled, kaasa arvatud Iisraeli ja USA praegune administratsioon, on võtnud kahe riigi lahenduse Lähis-Ida konflikti reguleerimise ametlikuks aluseks.

Boltoni sõnul pole rahuprotsess teinud edusamme, vaid «pigem vastupidi».

«Senise kahe riigi lahenduse asemel tuleks tähelepanu pöörata kolme riigi lahendusele, kus Gaza sektor antaks uuesti Egiptuse kontrolli alla ning Jordani jõe läänekallas Jordaania ülemvõimu alla,» ütles Bolton.

«Kahe Araabia riigi varasema poliitilise võimu taastamine on õige tee rahupiirkonna laiendamiseks ning, mis veel olulisem, valitsuste loomiseks, mis tagavad oma maal rahu ja stabiilsuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles