Vene saadik nõudis NATO õhurünnakute uurimist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10. novembril tehtud foto väidetavalt NATO õhulöögis purustatud hoonest Surti linnas.
10. novembril tehtud foto väidetavalt NATO õhulöögis purustatud hoonest Surti linnas. Foto: SCANPIX

Vene suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin kutsus üles uurima NATO õhurünnakuid Liibüas.

Vene telekanali NTV teatel järgnes Tšurkini üleskutse  USA päevalehes New York Times avaldatud artiklile, mille kohaselt sai kaheksa kuud kestnud NATO missiooni jooksul Liibüas surma vähemalt 40 tsiviilisikut, vahendas RIA Novosti.

«Me loodame, et allianss uurib seda teemat,» ütles Tšurkin tsiviilohvritele viidates, lisades, et uurimises peaks osalema ka ÜRO. Seejuures kinnitas Tšurkin, et Venemaa on NATO-lt palunud täpsemaid andmeid tsiviilohvrite kohta, kuid pole saanud vastust.

Tšurkin nimetas propagandistlikuks NATO väiteid selle kohta, et rünnakutes ei hukkunud tsiviilisikuid. Ka kritsiseeris Tšurkin ÜRO peasekretäri Ban Ki-Mooni, kes kinnitas läinud nädalal, et allianss tegutses Liibüas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni raamides.  

Venemaa on Liibüa-operatsiooni teravalt kritiseerinud ning jäi erapooletuks ÜRO Julgeolekunõukogus märtsis toimunud hääletusel, kus lepiti kokku lennukeelutsooni kehtestamises. Ka on Venemaa nimetanud NATO jõukasutust ebaproportsionaalseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles