Moskva meeleavaldus möödus rahulikult

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa pealinnas Moskvas toimus täna eelnevalt võimudega kooskõlastatud opositsiooni rahvakogunemine, millest võttis osa kümneid tuhandeid protestijaid.

Opositsioonilise raadiojaama Ehho Moskvõ andmetel möödus meeleavaldus rahulikult ning politseil ei tulnud sekkuda.

Politsei sõnul osales Akadeemik Sahharovi prospektil toimunud võimudevastasel miitingul 29 000, korraldajate sõnul aga hinnanguliselt 120 000 meeleavaldajat.

«Järgmine kord toome Moskva tänavatele miljon inimest,» lubas Venemaa opositsiooniaktivist ja tuntud blogija Aleksei Navalnõi meeleavaldajatele peetud kõnes.

«Ma näen siin piisavalt inimesi, et hõivata praegu kohe Kreml, aga me oleme rahumeelsed inimesed ja me ei tee seda veel,» lisas Navalnõi BBC vahendusel.

«Me ei taha kedagi hirmutada. Aga ma luban teile, et järgmisel aastal liidrid vahetuvad ja võim kuulub neile, kellele see peaks kuuluma. Võim hakkab kuuluma rahvale!» 

Paljud demonstrandid kandsid valgeid õhupalle ja vabu valimisi nõudvaid plakateid. 

«Me oleme siin, et näidata oma viha. Nad (võimud - toim) panevad võimule oma sõpru ning on omavahel kõik ära jaganud. Nad on täpselt nagu kommunistid nõukogude ajal,» ütles meeleavaldusele saabunud 40-aastane Oleg Lefonov.

Linnas tugevdati meeleavalduse ajaks julgeolekut. Vene meedia teatel toodi Akadeemik Sahharovi prospekti turvama 40 bussitäit märulipolitseinikuid. Ka tuli demonstrantidel läbida metallidetektor.

Lisaks Moskvale toimusid miitingud ka ka mujal Venemaal Vladivostokist Kaliningradini. Näiteks Vladivostokis tuli uudistevõrgu AFP teatel meelt avaldama sadakond inimest.

Opositsioon pole rahul 4. detsembri riigiduuma valimiste tulemustega, viidates võltsimistele ja nõudes uusi valimisi või häälte korduslugemist. Võimud on aga opositsiooni nõudmised tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles