Ekspert: Pariis on huvitatud sõjalise koostöö jätkumisest Moskvaga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dessantlaeva Mistral makett
Dessantlaeva Mistral makett Foto: SCANPIX

Prantsusmaa on pärast Mistral-tüüpi dessantlaevade müüki Venemaale nõus jätkama igakülgset kahe riigi vahelist sõjalis-tehnilist koostööd, arvab prantslasest ekspert Arnaud Kalika.

«Pärast Mistralite müüki on meie riik valmis pakkuma Venemaale kõige tänapäevasemat relvastust ja sõjatehnikat, erandiks on ballistilised raketid, elektroonilise sõja vahendid, NATO koodid ja rida sõjalise juhtimise automaatsüsteeme,» rääkis rahvusvahelise diskussiooniklubi Valdai militaarsektsiooni kuuluv Kalika.

Läbirääkimised Moskva ja Pariisi vahel kolmanda ja neljanda dessantlaeva ehitamise üle kulgevad edukalt ja vastav lõppdokument allkirjastatakse ilmselt 2012. aastal, lisas ta.

Mistralite tehing leidis meedias erinevaid vastukajasid, rääkis Kalika. Ärilehtedes oli see pragmaatilisem, teema kajastamine oli objektiivne. Suured väljaanded, nagu Le Monde ja Le Figaro, tõlgendasid tehingut kui president Nicolas Sarkozy personaalset isiklikku edu. «Ja see on ka õige,» rääkis Kalika.

Lisaks lähenes suur meedia tehingule ka ideoloogilisest küljest. Tehingut peeti sõlmitud tehingut külma sõja lõplikuks märgiks, rääkis ekspert.

Veel tõi Kalika välja tõsiasja, et Sarkozy poliitilised vastased ei väsinud presidenti materdamast. «Õudne, õudne, õudne! Vaadake, kui madalale Sarkozy langes! Ta on nende salakavalate venelaste lõa otsas, kes võivad kasutada Mistral-tüüpi laevu rünnakutes Prantsusmaa sõprade vastu,» vahendas Kalika nende seisukohti.

Laiema üldsuse jaoks oli Mistralite ost-müük ükskõik, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles