USA kahtlustab Iraani Süüria abistamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraan varustab Süüria režiimi relvade, laskemoona ja julgeolekutehnikaga, mida kasutatakse ülestõusnute mahasurumiseks, teatasid eile tundmatuks jääda soovivad USA kõrged riigiametnikud uudisteagentuurile AFP.

Ametnike informatsiooni kohaselt külastas Iraani Revolutsioonikaardi eriüksuse komandör Qasem Soleimani sel kuul Süüria pealinna Damaskust.

«Me oleme veendunud, et teda võõrustasid kõige kõrgemal tasemel Süüria võimuesindajad ja valitsusliikmed, sealhulgas ka president Bashar al-Assad,» kinnitas üks ametnikest.

«Ühtlasi oleme arvamusel, et see külaskäik oli otseselt seotud Iraani toetusega Süüria režiimile rahva mahasurumisel,» lisas teine allikas.

Süüria julgeolekujõud tapsid eile riigis vähemalt 15 inimest, kõige rohkem ohvreid oli Liibanoni piiri lähedal asuvas Zabadani linnas, mida ründasid tankide toetusel valitsusväed, teatasid inimõigusaktivistid.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus eile rahvusvahelist kogukonda Süüria ülestõusu osas ühtset seisukohta võtma.

Ban ütles araabiakeelsele päevalehele Al-Nahar, et rahvusvahelise kogukonna ühtsus on hädavajalik, lahendamaks kriisi, mis on nõudnud üle 5000 inimese elu.

Ta ütles, et on korduvalt kutsunud Süüria presidenti Bashar al-Assadit verevalamist lõpetama ja oma rahvast kuulda võtma, kuid president on vaid katteta lubadusi jaganud.

Bani sõnul peab ÜRO Julgeolekunõukogu kriisi arutades Assadi käitumist arvesse võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles