NATO ostab kolme miljardi euro eest uusi droone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Global Hawk droon.
Global Hawk droon. Foto: SCANPIX

NATO ostab 20 aasta jooksul kolme miljardi dollari euro eest viis uut USA drooni, et täita Liibüa õhusõjas ilmsiks tulnud tühik, ütles alliansi ametnik kolmapäeval.

Liitlasriigid kulutavad umbes miljardi Northrop Grummanilt mehitamata lennukite Global Hawk ostmiseks. Droonid paigutatakse Sitsiilias Sigonellas asuvasse NATO baasi ja nende kasutamine läheb 20 aasta jooksul maksma 2 miljardit eurot, seletas tundmatuks jääda soovinud ametnik.

«Liibüa näitas niisuguse võime omamise tähtsust,» sõnas ta.

Liibüa läinudaastaste õhurünnakute läbiviimise koormat kandsid peamiselt Euroopa riigid, kes aga sõltusid suuresti USA droonidest, mis võimaldasid sihtmärke tuvastada ja rünnata.

Uute droonide ostjateks on 13 NATO riiki: Bulgaaria, Tšehhi, Eesti, Saksamaa, Itaalia, Läti, Leedu, Luksemburg, Norra, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia ja USA. Lennukeid hakkavad kasutama kõik liitlasriigid, kes aitavad kanda ka nende opereerimise kulusid. Prantsusmaa ja Suurbritannia panustavad drooniprogrammi oma luurelennukitega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles