Ilves: ELi tervishoiu arenguks vajame innovaatilist mõtlemist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves ütles Barcelonas kogunenud Euroopa Liidu e-tervise töörühma neljandal koosolekul, et tervishoiu arenguks on vaja uuenduslikult mõelda.

«Innovatsioon ei ole ainult tehnoloogia, vaid pigem mõtteviis ja tegutsemine,» ütles Ilves. «See tähendab Euroopa Liidus eelkõige organisatoorsete ja juriidiliste barjääride lõhkumist.»

Ilves kinnitas, et e-tervise arendamiseks vajalik tehnoloogia on olemas, kuid seni napib oskust kasutada seda tervishoius, kus kõige keskel peaks olema kodanik, tema terviseandmed, tema võimalus juhtida nende kasutamist raviks, ennetuseks ja teadustööks ning ka tema vastutus.

«Meie komisjoni lõppraport peab Euroopa Liidule ütlema, et ainult tehnoloogiasse pole mõtet panustada, sest see on juba olemas, investeerida tuleb organisatoorsetesse muudatustesse, telemeditsiini, kodumonitooringusse, mis on praegu pudelikaelad tehnoloogia kasutamisel,» rääkis Ilves. «Nii on meil võimalus muuta e-tervis, piltlikult öeldes, iganenud mõttestampe lammutavaks tehnoloogiaks. Meid ei pea kammitsema nn poliitiline korrektsus ega soov kellelegi meeldida.»

Töögrupp tõdes, et Euroopas üldiselt on tervishoiu korraldus jäänud infotehnoloogia arengust maha kümmekond aastat.

Ilves pidas oluliseks, et e-tervise vallas loodaks ELis ühised teenused, mis tagaksid terviseandmete võimalikult standardse käsitlemise erinevates riikides ning et loodaks andmete anonümiseerimise lahendus, mis võimaldaks riikide e-haiguslugudes kogunenud andmete turvalist võrdlemist. Siit edasi on näha juba seos üle-euroopalise X-teega ja vastastikku tunnustatavate ID-kaartidega.

Ilvese juhitav töörühm esitleb e-tervise lõppraportit maikuus Kopenhaagenis, Euroopa Liidu tervishoiuministrite kohtumisel.

Ettepaneku asuda juhtima ELi e-tervise tulevikku kujundavat kõrgetasemeliste nõuandjate töörühma tegid Eesti riigipeale aasta tagasi Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ning asepresident Neelie Kroes ja volinik John Dalli.

15 tegutsemiskuu lõpuks esitab töörühm, kuhu kuuluvad tervishoiueksperdid, patsientide, meditsiini-, ravimi- ja IKT tööstuse esindajad, õiguseksperdid ja poliitikud, Euroopa Komisjonile ettepanekud, kuidas kasutada e-tervise võimalusi turvalisema, patsiendikesksema ja tõhusama tervishoiukorralduseni jõudmiseks, ka diagnostika, ennetuse ja ravi alal. Eestist osaleb eksperdina töörühmas e-tervise edendaja, perearst Madis Tiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles