Leht: USA on nõus Iraani tsiviilotstarbelise tuumaprogrammiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama on öelnud Teheranile, et Ühendriigid on nõus Iraani tsiviilotstarbelise tuumaprogrammiga, kui islamivabariik suudab tõestada, et ei taotle tuumarelvi, kirjutas ajaleht Washington Post reedel.

Lehe välisuudiste kolumnist David Ignatius ütles, et Obama saatis sellise läkituse Teheranile Türgi peaministri Recep Tayyip Erdogani kaudu, kes edastas selle eelmisel nädalal Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile.

«President Obama andis Iraanile mõista, et USA aktsepteerib Iraani tsiviilotstarbelist programmi, kui kõrgeim juht Ali Khamenei suudab tõestada oma hiljutist avalikku väidet, et tema riik «ei püüdle kunagi tuumarelvi»,» ütles Ignatius.

«Mõni päev enne sõitmist Iraani pidas Erdogan Obamaga Soulis kahetunnilise kohtumise, millel nad arutasid seda, mida Erdogan ajatollale tuumaküsimuses ja Süüria osas ütleb,» kirjutas Ignatius.

USA avaldas neljapäeval lootust, et Iraani kõnelused maailma kuue juhtriigiga islamivabariigi vaidlusaluse tuumaprogrammi üle tõepoolest järgmisel nädalal toimuvad.

Ignatiuse sõnul palus Obama Erdoganil Khameneile öelda, et «iraanlased peavad aru saama, et rahumeelseks lahenduseks hakkab aeg otsa saama ning et Teheran peaks ära kasutama praegust läbirääkimiste võimalust».

«Obama aga ei täpsustanud, kas Iraanil lubatakse rikastada uraani osana tsiviilprogrammist, mida USA heaks kiidaks. See delikaatne küsimus jäetakse ilmselt läbirääkimisteks.»

Iraan pidas Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USAga viimati kõnelusi 2011. aasta jaanuaris, kuid tulemusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles