USA ei tunnista Venemaa mõjusfääre

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asevälisminister Daniel Fried.
USA asevälisminister Daniel Fried. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid kavatsevad töötada relvastuskontrolli vallas koos Venemaaga, kuid ei tunnista Venemaa mõjusfääre temaga piirnevates riikides, ütles USA välisministri abi Daniel Fried, kommenteerides riigisekretär Hillary Clintoni eelseisvat visiiti Euroopasse ja Lähis-Itta.


«USA ei tunnista Venemaa mõjuvõimu ega Gruusiast lahku löönud piirkondade - Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust,» rõhutas USA välispoliitika Euraasia suunda juhtiv Fried.

Kommenteerides USA asepresidendi Joseph Bideni hiljutist kõnet Münchenis, kus viimane kõneles Vene-USA suhetele «uue stardi» andmise vajadusest, ütles Fried, et mõned selles kõnes kõlanud olulised momendid jäid avalikkusel märkamata.

USA asevälisminister selgitas, et Bideni kõne ei rääkinud mitte ainult «restart nupule vajutamisest», vaid sisaldas ka hoiatavaid noote.

Diplomaadi sõnul väärib strateegilise ründerelvastuse küsimus kahtlemata tähelepanu, kuid samas osutas ta ka sellele, et igal Euroopa riigil on õigus osaleda allianssides, õigus valida oma tee, kaasa arvatud õigus ühineda NATOga.

Fried ütles, et Ühendriigid peavad tuginema oma poliitikas Venemaaga ühistele huvidele, kuid samas ei tohi unustada erinevusi, oma sõpru ja väärtusi.

«See muudab meie suhted Venemaaga keeruliseks, kuid me usume, et suudame keskenduda positiivsele,» arvas ta, kinnitades seejuures, et USA ootab riigisekretär Hillary Clintoni kohtumist Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles