Endine IRA komandör McGuinness kohtub Elizabeth II-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin McGuinness.
Martin McGuinness. Foto: SCANPIX

Endine Iiri Vabariikliku Armee (IRA) komandör ja nüüdne Põhja-Iirimaa esimese ministri asetäitja Martin McGuinness kohtub järgmisel nädalal kuninganna Elizabeth II-ga, teatas tema partei reedel.

Vabariiklik Sinn Fein teatas, et McGuinness kutsuti monarhiga kohtuma kolmapäeval Belfastis toimuval üritusel, millest võtab osa ka Iiri Vabariigi president Michael D. Higgins.

Sinn Feini president Gerry Adams ütles, et partei juhtkond otsustas reedel kohtumise kasuks, sest see on «õigel ajal ja õigel põhjusel õige tegu».

Adams toonitas, et üritus ei ole osa Elizabethi teemantjuubelist, mis tähistab tema 60. aastat troonil.

«Ma saan aru, et see otsus tekitab mõnele inimesele ehtsat ja mõistetavat meelehärmi, eriti osadele Briti krooni vägede ohvritele Iirimaal,» ütles ta.

Buckinghami palee kinnitas vaid seda, et McGuinness on kutsutud.

Sinn Fein on nüüdseks laiali läinud relvarühmituse Iiri Vabariikliku Armee (IRA) poliitiline tiib. Varem on partei kõiki kuninglikke üritusi boikoteerinud.

Samuti on selle liikmed keeldunud asumast kohtadele Briti parlamendis, sest see oleks tähendanud monarhile ustavusvande andmist. Kuid McGuinness viitas leebumisele eelmisel aastal, kui lubas Iiri presidendiks kandideerides tervitada kõiki riigipäid, kaasa arvatud kuningannat.

Elizabeth II tegi möödunud aastal ajaloolise visiidi Iiri Vabariiki – tegemist oli esimese Briti monarhi külaskäiguga alates riigi iseseisvumisest 1922. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles