Ajaleht: NL kogus teavet Helsingi vallutusplaani tegemiseks aastakümneid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Helsingile.
Vaade Helsingile. Foto: SCANPIX

Ajelehe Helsingin Sanomat valduses olevad kaardid paljastavad Nõukogude Liidu kindralstaabi plaani, mis puudutab Helsingi võimalikku okupeerimist 1980ndatel.

Kaardid moodustavad sõjaliste operatsioonide aluse Helsingi ja selle lähiümbruse eraldamiseks ning hõivamiseks, vahendab Helsingin Sanomat Online.

Kuuest kaardist koosnev seeria dateeriti 1989. aasta lõpus. Teavet on aga kogutud aastate ja võib-olla, et koguni aastakümnete jooksul.

Sihtkohtade seas on näiteks presidendiloss, parlamendihoone, erinevad ministeeriumid, pangad ja postkontorid.

Kaartidele on märgitud ka veepuhastusjaamad, sadamad, lennuväljad, ühistranspordi sõlmkohad.

Võrreldes praeguse olukorraga on mitmed asutused oma asukohta muutnud või on lõpetanud eksisteerimise.

Kaartide tausta uurib ühe raamatu jaoks Riigikaitsekõrgkooli juhtinud kolonelleitnant Jarmo Nieminen, kes praegu on erus. Tema oletusel koostati Helsingi vallutamise plaan juhuks, kui suurriikide vahel peaks puhkema konflikt.

«Tegemist oleks olnud rünnakuga ühiskonna võtmepositsioonide hõivamiseks,» selgitas ta.

Niemineni sõnul on Nõukogude Liidul olnud ligipääs ka eriti salajasele informatsioonile. Niisugusteks peab ta näiteks laskemoonaladusid Suomenlinna merekindluse kõrval asuval Vallisaaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles