Iraan katsetas uut raketti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shahab-3-tüüpi ballistilise raketi katsetus möödunud aasta novembris. Raketi tegevusulatus on 2000 kilomeetrit.
Shahab-3-tüüpi ballistilise raketi katsetus möödunud aasta novembris. Raketi tegevusulatus on 2000 kilomeetrit. Foto: AFP / Scanpix

Iraani riiklik uudisteagentuur teatas eile, et islamivabariik katsetas edukalt uut õhk-maa raketti, kuid ei täpsustanud raketikatsetuse üksikasju.


Uudisteagentuuri Fars andmetel katsetas islamivabariigi Revolutsiooniline Kaardivägi uut raketti, mille tegevusulatus on 110 kilomeetrit ja mis on mõeldud sõjalennukite relvastamiseks merel asuvate sihtmärkide tabamiseks, vahendas AFP.

Iraani riiklik Press TV teatas varem, et armee katsetas kaugmaaraketti, mille tegevusraadius on märksa ulatuslikum kui eelpool mainitud rakettide puhul, kuid parandas hiljem oma teadet, teatas Reuters.

Teherani ja lääneriikide suhted on viimaste aastate pingelisemad, sest lääneriigid eesotsas USA ja Iisraeliga kardavad, et Iraani tuumaalase tegevuse eesmärk on suunatud aatomirelva väljatöötamisele.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Lisaks on Iraan korduvalt ähvardanud suunata raketid Iisraeli ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui USA peaks ründama riigi tuumarajatisi. Iisrael on teinud Ühendriikidele ka ettepaneku islamivabariigi tuumarajatisi rünnata, kuid USA lükkas selle tagasi.

USA president Barack Obama on erinevalt oma eelkäijast lubanud alustada Teheraniga dialoogi ja mõjutada Teherani tuumaprogrammist loobuma. Esimese sammuna võib USA kutsuda Iraani Afganistani tulevikku puudutavale konverentsile, mille toimumisajas pole veel kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles