Hiina kritiseerib Romney märkust Jeruusalemma kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney külastas Jeruusalemmas asuvat Läänemüüri.
Mitt Romney külastas Jeruusalemmas asuvat Läänemüüri. Foto: SCANPIX

Mitt Romney välisvisiite toetuse kogumiseks on saatnud taktitundetus ja tagasilöögid, ka Hiina kritiseerib vabariiklaste presidendikandidaadi kommentaari Jeruusalemma kohta.

Romney väide, et Jeruusalemm on Iisraeli pealinn, võib tekitada riigis veelgi rohkem pingeid, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Samuti öeldi teadaandes, et Romney «õhutav märkus» ignoreeris täielikult Iisraeli-Palestiina ühte kõige tundlikumat vaidlusküsimust, vahendas The Telegraph.

Romney avaldas ilmselgelt oma märkusega toetust juudiriigile, kuigi palestiinlased näevad Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Samuti ütles vabariiklane visiidi käigus, et ta on avatud ideele viia USA suursaatkond Tel Avivist Jeruusalemma. USA on keeldunud seda tegemast, sest sellega tunnustataks Iisraeli suveräänsust linna üle.

«Romney märkused ei olnud kooskõlas ajalooliste faktidega ja olid vastutustundetud, kui tema eesmärgiks on suurendada oma toetajaskonda,» ütles Xinhua.

Palestiinalsed on öelnud, et USA vabariiklasest presidendikandidaat ei mõista maailma ühe kõige raskesti käsitletavama konflikti olemust. Samuti ütlesid Palestiina kriitikud, et Romney solvas nende presidenti ja kultuuri.

Romney välisvisiidid on Hiina kriitikuid pahandanud ning nad on ähvardanud, et kui Romney peaks novembris presidendiks saama, viib Peking USA suhtes sisse kaubandussanktsioonid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles