Kohtus võitnud radikaalne islamivaimulik vabastatakse vanglast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Qatada.
Abu Qatada. Foto: SCANPIX

Eile Briti immigratsiooni apellatsioonikohtus võidu saavutanud äärmuslik islamivaimulik Abu Qatada vabastatakse kautsjoni vastu vanglast.

Kohus keelas eile 52-aastase Qatada väljasaatmise Jordaaniale, leides, et talle pole kodumaal tagatud õiglast kohtupidamist. Seitse aastat oma väljasaatmise vastu võidelnud Qatadat hoitakse Worcestershire´is asuvas Long Lartini vanglas, kust ta BBC teatel peagi vabastatakse.

Küll aga seatakse Qatadale ranged piirangud. Nii ei tohi ta oma kodust lahkuda ajavahemikus 16.00-8.00, tal tuleb kanda elektroonist jälgimisseadet ning talle on seatud piirangud, kellega ta tohib kohtuda.   

Qatada väitis kohtus, et tema elu satub ohtu ning teda ähvardab piinamine, kui ta Jordaania võimudele välja antakse. Kodumaal süüdistatakse Qatadat  pommirünnakute kavandamises ning ta on tagaselja terrorismis süüdi mõistetud.

Tänavu jaanuaris keelas Euroopa inimõiguskohus pärast aastaid väldanud kohtulahinguid Briti võimudel sidemetes 11. septembri terrorirünnakute korraldajatega seostatava Qatada Jordaaniale välja anda.

Briti võimud jätkasid püüdlusi tema väljasaatmiseks, kuid riigi immigratsiooniapellatsioonide erikomisjon (SIAC) otsustas eile, et Qatadat ei tohi välja anda. Briti võimud on teatanud, et kaebavad SIACi otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles