Moldova politsei võttis parlamendi oma kontrolli alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looters review office equipment and furniture near the burning parliament building in Chisinau April 7, 2009. Protesters denouncing a Communist election victory in Moldova siezed the president's offices on Tuesday and broke into parliament where they hurled furniture and computers into the street, Reuters reporters said.  REUTERS/Gleb Garanich   (MOLDOVA CONFLICT POLITICS ELECTIONS)
Looters review office equipment and furniture near the burning parliament building in Chisinau April 7, 2009. Protesters denouncing a Communist election victory in Moldova siezed the president's offices on Tuesday and broke into parliament where they hurled furniture and computers into the street, Reuters reporters said. REUTERS/Gleb Garanich (MOLDOVA CONFLICT POLITICS ELECTIONS) Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Märulipolitsei võttis kolmapäeva varahommikul Moldova pealinnas Chişinăus enda kontrolli alla parlamendihoone ja vahistas kümmekond seal olnud protestijat. Samuti tõrjuti meeleavaldajad presidendihoonest.


Politsei saatis parlamendihoone esiselt väljakult minema ka mõned varasemast, teisipäeva hilisõhtul laiali läinud meeleavaldusest sinna jäänud valdavalt noored inimesed, ütles sündmuskohal viibinud AFP korrespondent.

Reutersi korrespondendi sõnul võtsid märulipolitseinikud varahommikul ka presidendi residentsi. Mõlemat sündmuspaika varahommikul külastanud reporteri sõnul ei olnud kummalgi pool enam näha ühtegi meeleavaldajat.

Moldova kommunistide valimisvõidu vastu suunatud meeleavaldused muutusid vägivaldseks eile, kui opositsiooni toetajad tungisid parlamendihoonesse ja presidendi residentsi. Meeleavaldajad süütasid mööblit ja loopisid akendest välja arvuteid.

Natuke aega enne rahvamasside laialiminekut kutsusid parlamenti pääsenud kolme opositsioonierakonna liidrid rahvast lahkuma, et vältida provokatsioone öisel ajal, ütles Interfaxi kohapeal viibinud korrespondent.

Opositsioonijuhid esinesid õhtul ka pealinna eratelekanali PRO-TV otseülekandes, kus selgitasid oma seisukohti ja nentisid, et protestist välja koorunud vägivald oli spontaanne ja organiseerimata.

«Üritasime võtta olukorda kontrolli alla, et vältida ekstsesse. Võimud hoidusid teadlikult kõrvale, nad ei tahtnud sekkuda olukorda, et veeretada kogu süü hiljem opositsiooni esindajate kaela,» ütles Liberaaldemokraatliku Partei juht Vlad Filat.

Filati sõnul on talle teadaolevalt ka prokuratuur alustanud kõigi kolme opositsioonijuhi vastu kriminaalmenetlust korratuste organiseerimise süüdistuse alusel. Ta lisas, et kavatseb öö veeta kodus, ehkki talle teadaolevalt võib politsei tulla eeloleval ööl opositsioonijuhte vahistama.

«Me ei karda arreteerimisi ja rõhumist,» sõnas ta ja lisas, et tegemist on valitsevate kommunistide tavapärase taktikaga. «Seetõttu puhkesidki protestiaktsioonid, et rahvas ei taha niimoodi edasi elada, (vaid) tahab elada vabalt ja hirmuta,» ütles Filat.

Eile hilisõhtul võis parlamendi ees tänavatel olla veel üle poole tuhande inimese. Mõned lehvitasid Euroopa Liidu, mõned Rumeenia ja mõned Moldova lippe. Teist päeva järjest meelt avaldanud noorte koguarv küündis aga aktsioonide organisaatorite hinnangul 15 000 peale.

Suurem osa kohalviibinud inimestest lubas täna parlamendi esisele platsile naasta, et jätkata oma meele avaldamist. Moldova president süüdistab rahutuste korraldajaid riigipöördekatses ning palus ka lääneriikidelt abi korra taastamiseks.

Moldova siseministeeriumi pressiesindaja teatel on üleöö vahistatud 193 inimest, nende seas ka kaheksa alaealist, keda süüdistatakse rüüstamistes, röövimistes, huligaanitsemistes ja avaliku korra rikkumistes.

Reutersi korrespondendi sõnul näib, et võimud on sulgenud ka riigi piirid, sest Rumeeniast ei lastud Moldovasse siseneda selle agentuuri fotograafil. Teiste agentuuride korrespondente ei lastud aga läbi Ukraina poolelt. Ametnikud seda kommenteerinud pole.

Eile sai meedia andmetel vigastada sadakond politseinikku ning üks noor naine suri kohaliku televisiooni väitel vingugaasimürgitusse, ent viimast infot pole haiglatest kinnitatud. Tänaseks lubatakse pealinnas juba uusi protestiaktsioone.

Euroopa Liit ja USA on kutsunud üles vägivalda, Venemaa president Dmitri Medvedev helistas oma Moldova kolleegile Vladimir Voroninile ning nõudis kiiret ja rahumeelset lahendust kriisile, mida Vene meedias on kriitiliselt nimetatud «viinamarjade revolutsiooniks».

«Moldova võimud ei lase vihast joobunud fašistidel trampida meie demokraatial,» kinnitas Voronin eile õhtul televisioonis rahvale tehtud pöördumises, milles ta väitis, et opositsiooni liidrid on asunud «vägivaldse võimuhaaramise» teele.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles