Moldova pealinnas kogunevad taas protestijad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova presidendihoonet hommikul valvanud politseinikud.
Moldova presidendihoonet hommikul valvanud politseinikud. Foto: AFP / Scanpix

Mitusada kommunismivastaseid loosungeid kandnud demonstranti kogunes täna ennelõunal taas Moldova valitsushoone juurde pealinna Chişinău südames ning blokeeris kohapeal viibiva ajakirjaniku sõnul suure bulvari.


Reutersi korrespondendi hinnangul oli protestijaid mõnisada ning nad ei teinud esialgu midagi muud kui pilkasid kohale toodud märulipolitseinikke, kes sulgesid kõrvaltänavaid.

Seni pole teatatud samasuguse vägivalla puhkemisest, mis halvas Moldova pealinna eile, kui rüüstati muu hulgas presidendi ja parlamendi hooned. Opositsiooni kinnitusel oodatakse täna pealinna ka teiste piirkondade meeleavaldajaid, kes teede sulgemise korral saabuvad jalgsi.

Interfax teatas, et miitingulistega üritavad ühineda tudengid ning tänaval liigub juba valitsushoone suunas kohaliku polütehnilise ülikooli kolonn. Kokku võib miitingulisi olla juba tuhande ringis.

Samuti oodatakse, et hiljem ühinevad ka nooremad õpilased, kes võimude korraldusel ei tohi koolide alalt lahkuda kella kaheni pärastlõunal. Politsei on õppetundide lõppemiseni kolledžid ja lütseumid blokeerinud. Peagi peaks toimuma ka liberaalse opositsiooniliidri pressikonverents.

Moldova kommunistist president Vladimir Voronin hoiatas täna hommikul, et uute rahutuste korral hakkab märulipolitsei nüüd kasutama täit jõudu korra tagamiseks.

Meedia andmetel vahistati eile peaaegu 200 inimest, nende seas väidetavalt ka opositsioonijuht Sergiu Mocanu, kes on ligi viis aastat töötanud presidendi nõunikuna, kuid lõi seejärel oma liikumise Rahvaaktsioon ning asus seda ka juhtima.

Samal ajal on jõudnud ajakirjandusse ka info Moldova riigipiiride sulgemisest Rumeenia kodanikele ja ajakirjanikele, ehkki ametlikult Chişinău seda kinnitanud ei ole.

Voronin süüdistas eilsete rahutuste korraldamises just Rumeenia jõude, kes soovivad tema sõnul korraldada riigipööret. Moldova kutsus juba Bukarestist tagasi enda suursaadiku ning kuulutas oma pinnal ebasoovitavaks isikuks Rumeenia suursaadiku, kes peab seega lahkuma ööpäeva jooksul.

Lääne meedias kirjutatakse täna, et pärast pühapäevaseid valimisi kaks päeva järjest korraldatud suurmeeleavaldustele suudeti tuhanded valdavalt noored inimesed kokku tuua interneti suhtlusportaalide nagu Twitter ja Facebook vahendusel, aga ka mobiiltelefonidele saadetud sõnumitega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles