Demjanjuk kavatseb jätkata võitlust väljaandmise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Demjanjuk 2006. aastal USA kohtus.
John Demjanjuk 2006. aastal USA kohtus. Foto: AP / Scanpix

Teise maailmasõja ajal väidetavalt natside koonduslaagris valvurina töötanud John (Ivan) Demjanjuk otsustati reedel Saksamaale välja anda, kuid eakas mees kavatseb esmaspäeval otsuse edasi kaevata.


«Me esitame edasikaebuse esmaspäeval. Ajalugu näitab, et ta oli sakslaste ohver 1942. aastal, Saksamaa ja Iisraeli kohtute ohver, kui ta Iisraelile välja anti ja seal õigeks mõisteti ning nüüd veelkord sakslaste ohver aastal 2009,» kinnitas süüdistatava poeg John Demjanjuk juunior.

Saksamaal ootab 89-aastast meest süüdistus 29 000 juudi surmale kaasaaitamises.

Demjanjuk anti 1977. aastal Iisraelile välja, kui kahtlustati, et ta on kurikuulus koonduslaagritimukas, keda tunti Ivan Julma nime all. Iisraeli saadetud Demjanjukki ootas poomine, kuid juudiriigi ülemkohus tühistas otsuse viis aastat hiljem tõendite puudumise tõttu, sest teised valvurid nimetasid Ivan Julmaks teist meest.

Ühendriikidesse tagasi tulnud mehel taastati ka tema kodakondsus, mis uute tõendite selgumisel aga taas ära võeti. 2006. aastal määrati ta taas väljasaatmisele.

2008. aastal oli ta Simon Wiesenthali keskuse tagaotsitavate nimekirjas teisel kohal Aribart Heimi järel, kes uusimate andmete kohaselt suri 1992. aastal.

Saksa prokurörid andsid vahistamiskäsu välja märtsis süüdistades teda teenistuses okupeeritud Poolas asunud Sobibori surmalaagris 1943. aasta märtsist septembrini.

Demjanjuki tervis on halb ja advokaadi sõnul põeb ta leukeemiat.

«Me tahame nüüd vaid rahus surra,» ütles tema naine Vera usutluses päevalehele Bild.

Ukrainas sündinud Ivan Demjanjuk muutis 1952. aastal Ühendriikidesse kolides oma eesnime Johniks ja ta on natsiküttide üks olulisemaid sihtmärke.

USA on leidnud tunnistajaid, kes kirjeldavad, kuidas Demjanjuk peksis Sobiboris juute jalgadega või püssipäraga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles