Vatikan mõistis Ahmadinejadi sõnavõtu hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ÜRO rassismikonverentsil esinemas.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ÜRO rassismikonverentsil esinemas. Foto: AP / Scanpix

Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi Iisraeli-vastane sõnavõtt ÜRO rassismikonverentsil Genfis oli äärmuslik ja vastuvõetamatu, teatati täna Vatikani ametlikus avalduses.

Täiesti kohatuks nimetas varem kõnet ka ÜRO inimõigustevoliniku esindaja.

«Mõistame Iraani presidendi sõnakasutuse kindlalt hukka,» ütles inimõigustevoliniku Navi Pillay esindaja Rupert Colville. «Meie hinnangul oli sõnavõtt sallivuse ja arvamuste paljususe edendamisele suunatud konverentsil täiesti kohatu.»

USA välisministeeriumi esindaja Robert Woods ütles, et Ühendriigid on valmis küll dialoogiks Iraaniga, kuid «kui Iraan soovib maailmalt teistsugust suhtumist, siis peab ta loobuma sellisest jubedast retoorikast».

«Ahmadinejadi kõne oli väljakannatamatu rassistliku viha õhutamine,» tõdes Prantsuse president Nicolas Sarkozy.

«Nii räigetel rassistlikel kommentaaridel ei tohiks olla kohta ÜRO konverentsil,» leidis ka Suurbritannia saadik Peter Gooderham.

Ahmadinejad kritiseeris konverentsi avapäeval Iisraeli «läbini rassistliku valitsuse rajamise eest okupeeritud Palestiinas» 1948. aastal, nimetades seda «kõige julmemaks ja rassistlikumaks režiimiks».

«Nad saatsid Euroopast ja Ühendriikidest migrante, et luua okupeeritud Palestiinas rassistlik režiim,» ütles Ahmadinejad sõnavõtus, mille ajal Euroopa delegaadid konverentsisaalist lahkusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles