Vägistamise põhjuseid nähakse ahistavas vaesuses

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Delhis asuvale Ravidasi agulile, kus elas neli jõhkras grupivägistamises kahtlustatavast kuuest mehest.
Vaade Delhis asuvale Ravidasi agulile, kus elas neli jõhkras grupivägistamises kahtlustatavast kuuest mehest. Foto: Reuters/ScanPix

Uurijate sõnul olid Indiat ja kogu maailma šokeerinud vägistamise taga mehed, kes ei suutnud vaesusest välja murda.

Oma kõhulihastega uhkustanud jõusaalitöötaja Vinay Sharma saabus ema sõnul 16. detsembri õhtul koju hilja. Kui noormees sõi, küsis ema, kus ta oli olnud. «Siin-seal,» vastas ta emale. Siis läks Sharma perekonna väikses agulimajas magama. Kahe päeva pärast koputasid uksele aga politseinikud.

Nüüd seisab Sharma koos veel viie mehega silmitsi mõrvakahtlustusega seoses 16. detsembril toimunud rünnakuga India pealinnas Delhis, kus vägistati ja peksti noort füsioteraapiatudengit niivõrd rängalt, et ta hiljem suri.

Sharma kuulus politsei hinnangul kuueliikmelisse gruppi, kes läks pärast prassingut bussiga öisele lõbusõidule. «Sõidu eesmärgiks oli peale võtta naisreisija, temaga seksida ja lõbutseda,» seisis politseiprotokollis, mis sattus Wall Street Journali käsutusse.

Sharma advokaat aga eitab, et tema kaitsealune tol ööl üldse bussis oli, seda teevad ka kahe teise mehe kaitsjad. Nende sõnul pole mehed süüdi.

Viiele mehele on esitatud süüdistused mõrvas, vägistamises, inimröövis ja muudes õigusrikkumistes, kuid süüaluste sekka kuulub veel ka alaealine kahtlusalune, keda ootab alaealiste kohus.

Politseiraporti järgi lasi viimatimainitu umbes viie aasta eest Uttar Pradeshis asunud kodukülast jalga, et suurlinnas õnne proovida. Tema ema arvas, et poeg on surnud. Alaealine oli aga bussides hinnatud töötaja, kuna ta kasseeris sõidu eest raha sisse leelotades.

Mitu kahtlusalust pärineb kehvadest oludest ning polnud kuigi edukad oma elu paremaks muutmisel.

Bussijuht Ram Singh näiteks elas Delhi muidu keskklassiga asustatud piirkonna vaeses osas, mis on elupaigaks eelkõige rikšajuhtide, päevatööliste, bussijuhtide, tänavakaubitsejate ja mehhaanikutena töötavatele sisserändajatele.

2009. aastal oli ta teinud bussiga avarii, kus ta parem käsi sai tõsiselt viga. Bussi omanik süüdistas Singhi hooletuses ja väitis, et temalt kompensatsiooni nõudev Singh põhjustas õnnetuse purjus peaga. Omavahelisi arveid klaariti isegi kohalikus tõsielusarjas.

Sharma aga teenis jõusaalitööga umbes 40 eurot kuus, kuid rünnaku toimumise õhtul laenas poeg ema sõnul raha, et mobiiltelefonile kõneaega osta. Vaba aega veetis Sharma televiisorit vaadates, oma 13-aastase vennaga marmorkuulidega mängides või tal koolitükke teha aidates.

Intsidendi õhtul oli Sharma jällegi televiisorit vaadanud, kui temaga samal tänaval elav naaber, puuviljamüüja Pawan Gupta noormehe välja kutsus. Jalutamise ajal peatus nende kõrval Ram Singhi juhitud buss ning nad läksid koos mõne lapsega sinna peale. Hiljem läksid lapsed maha, Sharma ja Gupta jäid aga bussi, kus teised kuriteokaaslased juba ees ootasid. Edasi vallandunud tragöödia pärast ongi aga mehed praegu vahi all.

Kahtlusalused

•    Ram Singh, 35, bussijuhist lesk, kes elas Delhi lähedal Ravidasi agulis. Naabrid kirjeldasid teda palju joova riiukukena. Uurijate väitel eelnes ka vägistamisjuhtumile alkoholipruukimine, misjärel otsustas Singh sõpradega lõbusõidule minna.

•    Mukesh Singh, 26, Ram Singhi vend, kes temaga koos elas. Tegi bussiga juhuotsi ja töötas selle koristajana. Teda süüdistatakse nii vägistamises kui ka naise ja tema kaaslase raudkangiga peksmises.

•    Vinay Sharma, 20, jõusaaliassistent. Tunnistas naise kaaslase peksmist, kuid eitab vägistamist. Elas samuti Ravidasis, naabrite sõnul oli tegu vaikse noormehega, kes sattus halva mõju alla.

•    Akshay Thakur, 28, bussiassistent. Pärit vaesunud Bihari osariigist. Süüdistatakse tõendusmaterjalide hävitamises, kuna aitas pärast intsidenti bussi puhtaks pesta.  

•    Pawan Gupta, 19, puuviljamüüja. Kohtusse ilmudes sõnas ta tunnistajate sõnul, et on saatnud korda kohutava teo ja tuleks üles puua.

•    Kuues kahtlusalune, alaealine, kelle nime ei saa juriidilistel põhjustel avaldada. Väidetavalt 17-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles