Timo Soini selja taga läheb parteis tihedaks rebimiseks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini.
Põlissoomlaste liider Timo Soini. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste ridades läheb suvise parteikongressi eel tihedaks rebimiseks, kuna juhtkonda pürgib mitu uut inimest.

Timo Soini juhipositsiooni praegu aga keegi ei ohusta, kirjutab Helsingin Sanomat.
Samas on kõikuma löönud parlamendifraktsiooni juhtiva Pirkko Ruohonen-Lerneri tool.

Mitme parlamendisaadiku sõnul püütakse lähikuudel haaret laiendada nii, et erakond ei sõltuks üksnes Soinist. «Väga tähtis on kasvatada talle mantlipärijat,» ütles rahvasaadik Maria Lohela.

Võimumängude avalöögi andis eelmise nädala lõpus Kaj Turunen, kes teatas plaanist pürgida parlamendifraktsiooni juhiks. Juha Eerola teatas kiiresti, et toetab Turuneni kandidatuuri.

See teade oli Ruohonen-Lerneri jaoks täielik üllatus. «Arvan, et need kambad pole päris teadlikud sellest, kuidas süsteem toimib. Nad ei mõista päriselt parlamentaarset vanuselist järjekorda.»

Ruohonen-Lerner on parlamendis teist koosseisu järjest. Ta valiti eelkõige kogemuse tõttu Põlissoomlaste parlamendifraktsiooni juhiks ja teiste ohjeldajaks.

Tema arvates pole erakonnakaaslased märganud, et teistes parteides ei valita uusi inimesi juhtivatele kohtadele. «Meil pole õnnestunud neile selgitada, kuidas neis asjus üldiselt käitutakse,» jätkas ta ja lisas, et peab silmas ennast ning erakonna teisi juhtfiguure.

Põlissoomlaste liider Soini tõttas pikaajalisele mõttekaaslasele appi. «Ma ei toeta valimisi valimiste pärast,» ütles ta Turuneni kandideerimist kommenteerides.

Helsingin Sanomat sai 39st Põlissoomlaste rahvasaadikust ühendust 25ga. Vaid mõni üksik avaldas otse arvamust fraktsioonijuhi valimiste kohta.

Ruohonen-Lerneri vastaskandidaadiks astumist peetakse kaudse väljakutse esitamiseks Soinile. Teisest küljest on Turunen tuntud kui majandusekspert ja ta pole Põlissoomlaste juhtidega tülisid olnud.

Põlissoomlaste kongressil, mis leiab aset juunis Joensuus, valitakse erakonnale esimees ja kolm aseesimeest ning peasekretär. Soini jaoks pole tõsiseltvõetavat konkurenti esile kerkinud ja teda ilmselt ei tule ka, oletasid mitmed parteiliikmed.

Aseesimees Juha Eerola kinnitas, et kandideerib sellele kohale tagasi. Lisaks peavad plaani kandideerida aseesimeheks näiteks Ari Jalonen, Maria Lohela ja Jussi Niinistö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles