Sotšile valiti Putini-meelne meer

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši linnapea Anatoli Pahhomov võimupartei poliitnõukogu koosolekul.
Sotši linnapea Anatoli Pahhomov võimupartei poliitnõukogu koosolekul. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Musta mere ääres asuva tulevase taliolümpialinna Sotši uueks linnapeaks valiti eile ülekaaluka häälteenamusega võimupartei Ühtne Venemaa kandidaat ja viimased kuud juba meeri kohuseid täitnud Anatoli Pahhomov.


Pahhomov sai keskvalimiskomisjoni esimehe teatel 77 protsenti häältest, kui üle loetud oli neli viiendikku sedelitest, samas kui peamini opositsioonikandidaat Boriss Nemtsov pidi leppima vaid veidi enam kui 13 protsendiga, vahendasid BBC News ja erinevad agentuurid.

Sotši valimisi peeti testiks president Dmitri Medvedevi lubadustele suurendada Venemaal demokraatiat. Musta mere ääres asuv kuurort on presidendi teine ametlik residents ning tulevastel olümpiaradadel armastab suusatamas käia ka peaminister Vladimir Putin.

Sotšile olümpiamängud toonud eelmise presidendi ja praeguse peaministri Putini rolli valimistel peavad analüütikud ülisuureks. Uue linnapea tähtsaimaks ülesandeks saab just suursündmuseks ettevalmistumine. Selle nimel eraldatakse regioonile viie aasta jooksul ligi 12 miljardi dollari ulatuses vahendeid.

Medvedev ise kirjeldas eelmisel nädalal Novaja Gazetale antud intervjuus Sotši valimisi kui «täiemõõdulist poliitilist lahingut, mis on «hea demokraatiale». Opositsiooni kinnitusel kukkusid võimud aga testil kolinaga läbi.

Nemtsov lubas kohtule ette valmistada kaebused «massiliste võltsimiste» kohta neil valimistel ning nõuda tulemuste tühistamist. Tema sõnul on eriti kahtlane eelvalimistel osalenute ülisuur toetus praegusele meerile.

Ehkki pürgis meeriks üle paarikümne inimese, taandas end või eemaldati rikkumiste tõttu suurem osa neist valimisnimekirjast juba enne hääletust ning lõpuks jäi kandidaate sõelale vaid kuus. Ka kampaaniavõimalused kohalikus meedias jäid Pahhomovi rivaalidele piiratuks.

Sotši linnapea valimistel osales esialgsetel andmetel 38 protsenti valijaskonnast. Bussid valimisurnidega viidi aga ka linnast välja Abhaasia regiooni piirile.

Vene meedias on seni ainsa segase intsidendina kirjeldatud ühe ameerika ajakirjaniku kinnipidamise lugu. RIA Novosti andmetel peeti nädalakirja New Yorker ajakirjanik Keith Gessen kinni ühes valimisjaoskonnas, kuhu ta ilmus pärast sulgemist koos Nemtsovi esindajatega.

USA ajakirjanikul polnud valimisametnike sõnul kaasas mingit pressikaarti ega akrediteeringut, mis oleks lubanud tal valimisi kajastada. Pärast passi ja identiteedi kontrollimist Gessen vabastati, märkis agentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles