Lukašenka kutsus paavsti külla

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene autoritaarne president Aljaksandr Lukašenka kohtus paavstiga.
Valgevene autoritaarne president Aljaksandr Lukašenka kohtus paavstiga. Foto: Reuters / Scanpix

ELi reisitõketest pääsenud Valgevene president Aljaksandr Lukašenka kohtus täna Vatikanis katoliku kiriku peaga ning kutsus viimast ka vastukülaskäigule.


Benedictus XVI rääkis alla poole tunni väldanud kohtumisel presidendiga katoliku kiriku olukorrast Valgevenes ning uskudevahelistest ja ka rahvusvahelistest küsimustest, vahendasid AFP ja Reuters.

«Kui te leiate aega, siis me kohtume Valgevene pinnal - kui see on jumala tahe,» ütles end varem «ortodoksse ateistina» kirjeldanud Lukašenka kirikupeale, kelle juurde ta tõi ka oma viieaastase poja.

Valgevenelastest enamus on õigeusklikud ning sealne kirik allub Moskva õigeusukirikule, mille suhted Vatikaniga pole just kiita. Katoliiklased on valgevenelastest umbes 14 protsenti.

ELi viisakeelu peatamise järel esimesele reisile saabunud Lukašenka peaks täna kohtuma veel ka Itaalia peaministri Silvio Berlusconi ja välisministri Franco Frattiniga.

Lukašenka külastas viimati lääneriiki 1995. aastal, kui ta käis Prantsusmaal.

Itaalia meedias kritiseeriti Berlusconi valitsust nüüd Lukašenka isolatsiooni rikkumises, kuid välisminister Frattini sõnul on tänane visiit osa ELi sulapoliitikast.

Valgevene on kutsutud ka järgmisel nädalal Prahas toimuvale ELi idapartnerluse tippkohtumisele, ent diplomaatide sõnul Lukašenka ise sinna ilmselt ei saabu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles