Venemaal ilmus järjekordne Medvedevit ründav dokumentaalfilm

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (paremal) Teise maailmasõja veteraniga.
Dmitri Medvedev (paremal) Teise maailmasõja veteraniga. Foto: SCANPIX

Venemaal on internetti ilmunud viimistletud dokumentaalfilm, kus endised suursaadikud, endine kindral ja isegi endine peaminister süüdistavad Dmitri Medvedevit Venemaa huvide reetmises, kui ta president oli.
 


Esialgu ei ole selge, kes on anonüümse, kuid oskuslikult tehtud filmi autor või kas sellel on kõrgete ametnike toetus. Kuid on selge, et selle eesmärk on kahjustada Medvedevit, kes oli aastail 2008-2012 Vene riigipea ja töötab nüüd president Vladimir Putini alluvuses peaministrina.

Film süüdistab Medvedevit riigireetmises seoses NATO operatsioonidega Liibüas 2011. aastal ning see on juba teine katse tema mainet kahjustada.

Suvel heitis sama salapärane dokumentaalfilm talle ette, et ta viivitas 2008. aastal Gruusia sõjas jõu kasutamise otsustamisega.

Uue dokfilmi väitel reetis Medvedev Vene huvid, sest jäi ÜRO Julgeolekunõukogu hääletusel neutraalseks, andes seega sisuliselt loa sõjaliseks sekkumiseks Liibüas.

Neutraalseks jäämist peeti ajalooliseks verstapostiks Vene välispoliitikas, kui Moskva lõpetas esimest korda Lääne strateegia nurjamise. Kuid pärast Putini naasmist presidendiametisse on Venemaa ÜRO-s taas oma vetoõigust kasutama hakanud.

Dokumentaalfilmis saavad sõna endine peaminister ja luureülem Jevgeni Primakov, mitu endist suursaadikut ja mitme Vene relvatootja esindajad. Kaadrid säravalt naeratavast Medvedevist vahelduvad õhurünnakus väidetavalt haavata saanud Liibüa lastega.

Kaadritagune hääl väidab süngelt, et Medvedev tuleks sõjakohtu alla anda, sest ta ei pannud vetot ÜRO Liibüa-resolutsioonile.

Analüütikute sõnul näitab film, kui haavatav on Medvedev Putini võimaliku ohvrina, kui viimane peaks otsustama, et kabineti koosseisu on vaja põhjalikult muuta.

«Tagatubades räägivad hääled, et Medvedev on Putinile koormaks. On jõude, mis tahavad ta kõrvale heita,» ütles aastaid Vene eliiti uurinud poliitikaanalüütik Olga Krõštanovskaja.

Alles hiljuti võimuparteid Ühtne Venemaa riigiduumas esindanud Krõštanovskaja ütles, et film on osa Medvedevi-vastasest laimukampaaniast, mis soovib hävitada eos võimaluse, et ta võiks uuesti presidendiks saada.

«Kaks võimsat eliidirühma võitlevad omavahel. See ei ole kerge olukord,» ütles ta AFP-le.

Medvedevi kriitikute seas on Putini tõsiusksed toetajad, kellest paljud on endised ja praegused luureagendid ning kes usuvad, et Medvedevi liberaliseerimiskatsed nõrgestasid Venemaad. Nende kangelane on endine suursaadik NATO-s ja praegune asepeaminister kaitseküsimustes Dmitri Rogožin, kes armastab rahvuslikku retoorikat ja nostalgiat nõukogude aja järele.

Seni tundmatu aktivistide rühmitus on nõudnud, et üha mõjuvõimsam juurdluskomitee uuriks filmis esitatud väiteid.

Komitee ja Medvedevi esindaja keeldusid esialgu kommentaaridest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles